BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fast og MRT krangler om rettigheter

I en strid om mulige enorme fremtidsinntekter, krangler de to konkurrentene Fast og MRT Micro om rettighetene til sitt felles opphav. MRT er åpen for et samarbeid om det gryende søkebrikke-markedet.

Einar Ryvarden
1. juni 1999 - 09:49

I et brennhett Internett-marked ulmer det mellom de to norske teknologiselskapene Fast og MRT Micro. I sitt arbeid med søketeknologi strides nå de to selskapene om rettighetene og bruken av en gammel søkebrikke som ble utviklet tidlig på 90-tallet.

Jan Bakke, styreformann i MRT Micro signaliserte i går i et intervju med DN Ajour at MRT på nytt vurdere å saksøke Fast, som nå er verdsatt til flere milliarder kroner. Samtidig jobber begge selskapene på spreng for å bli ferdig med hver sin søkebrikke (se peker til egen sak nedenfor eller i margen til høyre).

Grunnlaget for striden går tilbake til begynnelsen av 90-tallet, da MRT inngikk et samarbeid med professor Arne Halaas ved Universitet i Trondheim. Bakke påstår MRT brukte 20 millioner kroner på å kommersialisere søkebrikken sammen med Halaas og på å kjøpe rettighetene fra Halaas senere. Senere var Halaas med på starte Fast og er i dag både konsulent og eier i selskapet.

MS160, som det ferdige resultatet het, ble aldri noen suksess og støvet ned i skuffen inntil Internett skjøt fart og Fast dukket opp.

- Vi har bedt våre advokater se på saken igjen og vurderer et søksmål fordi Fast forsøker å late som vi ikke eksisterer. I dokumenter på Internett og investeringsprospekter fremstiller de MS160 med bilder og tekst som sitt eget produkt uten å nevne oss eller at vi har rettighetene, sier Bakke til digi.no.

På denne måten forsøker Fast å fremstille seg som uten konkurrenter, mens MRT Micro i virkeligheten er en viktig konkurrent, mener Bakke.

Men Fast avviser klagene fra Bakke.

- Jan Bakke misleder markedet bevisst for å skaffe oppmerksomhet rundt MRT, sier John Lervik, teknologidirektør i Fast til digi.no. Lervik bekrefter at Fast tidligere prøvde ut, men valgte ikke å lage løsninger basert på MS160-brikker de hadde kjøpt fra MRT.

- Man kan selvfølgelig mistenke Halaas for å ha brukt noen av de samme prinsippene i både MS160 og vår nye søkebrikke, men så er ikke tilfelle. Verken design, søkespråk eller kommandoer i vår brikke har noe til felles med MS160. Det eneste brikkene har til felles er prinsippet om å søke i informasjon lagret i RAM, mener Lervik.

- Vi ønsker ikke å gå til sak, det ville skade både oss og Fast. Vi håper dette kan løses i minnelighet og er åpne for både et samarbeid eller en kompensasjon, sier Bakke på spørsmål om hva MRT ønsker seg.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.