BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fast og MRT krangler om rettigheter

I en strid om mulige enorme fremtidsinntekter, krangler de to konkurrentene Fast og MRT Micro om rettighetene til sitt felles opphav. MRT er åpen for et samarbeid om det gryende søkebrikke-markedet.

Einar Ryvarden
1. juni 1999 - 09:49

I et brennhett Internett-marked ulmer det mellom de to norske teknologiselskapene Fast og MRT Micro. I sitt arbeid med søketeknologi strides nå de to selskapene om rettighetene og bruken av en gammel søkebrikke som ble utviklet tidlig på 90-tallet.

Jan Bakke, styreformann i MRT Micro signaliserte i går i et intervju med DN Ajour at MRT på nytt vurdere å saksøke Fast, som nå er verdsatt til flere milliarder kroner. Samtidig jobber begge selskapene på spreng for å bli ferdig med hver sin søkebrikke (se peker til egen sak nedenfor eller i margen til høyre).

Grunnlaget for striden går tilbake til begynnelsen av 90-tallet, da MRT inngikk et samarbeid med professor Arne Halaas ved Universitet i Trondheim. Bakke påstår MRT brukte 20 millioner kroner på å kommersialisere søkebrikken sammen med Halaas og på å kjøpe rettighetene fra Halaas senere. Senere var Halaas med på starte Fast og er i dag både konsulent og eier i selskapet.

MS160, som det ferdige resultatet het, ble aldri noen suksess og støvet ned i skuffen inntil Internett skjøt fart og Fast dukket opp.

- Vi har bedt våre advokater se på saken igjen og vurderer et søksmål fordi Fast forsøker å late som vi ikke eksisterer. I dokumenter på Internett og investeringsprospekter fremstiller de MS160 med bilder og tekst som sitt eget produkt uten å nevne oss eller at vi har rettighetene, sier Bakke til digi.no.

På denne måten forsøker Fast å fremstille seg som uten konkurrenter, mens MRT Micro i virkeligheten er en viktig konkurrent, mener Bakke.

Men Fast avviser klagene fra Bakke.

- Jan Bakke misleder markedet bevisst for å skaffe oppmerksomhet rundt MRT, sier John Lervik, teknologidirektør i Fast til digi.no. Lervik bekrefter at Fast tidligere prøvde ut, men valgte ikke å lage løsninger basert på MS160-brikker de hadde kjøpt fra MRT.

- Man kan selvfølgelig mistenke Halaas for å ha brukt noen av de samme prinsippene i både MS160 og vår nye søkebrikke, men så er ikke tilfelle. Verken design, søkespråk eller kommandoer i vår brikke har noe til felles med MS160. Det eneste brikkene har til felles er prinsippet om å søke i informasjon lagret i RAM, mener Lervik.

- Vi ønsker ikke å gå til sak, det ville skade både oss og Fast. Vi håper dette kan løses i minnelighet og er åpne for både et samarbeid eller en kompensasjon, sier Bakke på spørsmål om hva MRT ønsker seg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.