Fast på børstopp etter Microsoft-bud

Fast toppet vinnerlisten på Oslo Børs tirsdag, etter at budet fra Microsoft ble kjent.

Fast toppet vinnerlisten på Oslo Børs tirsdag, etter at budet fra Microsoft ble kjent.

Oslo (NTB-Arnt Folgerø): Fast Search and Transfer (Fast) toppet vinnerlisten på Oslo Børs tirsdag, etter melding om at programvaregiganten Microsoft byr 6,6 milliarder kroner for det norske søkeselskapet.

Ifølge en børsmelding tilbyr Microsoft 19 kroner per aksje, 42 prosent over prisen aksjen ble omsatt for i forrige uke.

Nyheten førte tirsdag til at Fast-aksjen endte på 18,80 kroner, en oppgang på 40,82 prosent, og gikk helt til topps vinnerlisten på Oslo Børs.

Kjøpet forutsetter aksept fra 90 prosent av aksjonærene i selskapet. Et enstemmig styre anbefaler aksjonærene å godta tilbudet.

Fast Search & Transfer ASA ble startet i Trondheim i 1997 og har vel 500 ansatte.

– Vi ønsker å kjøpe Fast fordi selskapet er et av verdens ledende selskaper på søk i bedriftsdatabaser. Deres produkt lar seg fint kombinere med Microsofts bedriftsløsninger, og sammen vil det bli en meget sterk kombinasjon, sier kommunikasjonsdirektør Eirik Lae Solberg i Microsoft til NTB.

Orkla vil selge
Til nå har aksjonærer som rår over 37 prosent av aksjene i Fast, forpliktet seg til å godta tilbudet om salg til Microsoft. Det gjelder også de to største institusjonelle aksjonærene, Orkla ASA og Hermes Focus Asset Management Europe.

Orkla ASA har gitt forhåndsaksept for sine 51.026.000 aksjer i Fast som utgjør 15,16 prosent av selskapets kapital. Etter gjennomføring av tilbudet vil ikke Orkla eie aksjer i Fast Search and Transfer ASA.

– Bedriftssøk er i ferd med å bli et nødvendig verktøy for virksomheter av alle størrelser og bidrar til at ansatte raskt kan finne, bruke og dele forretningskritisk informasjon. Kombinasjonen av Microsoft og Fast gir kundene en ny valgmulighet, én leverandør med løsninger som spenner over hele spekteret av ulike behov, sier Jeff Raikes, leder av Microsoft Business Division.

Verdensomspennende
Microsoft har et verdensomspennende kundenettverk og er anerkjent som bransjeledende når det gjelder dataløsninger som fremmer produktivitet.

– Dette oppkjøpet gir Fast en spennende mulighet til å levere vår banebrytende søketeknologi til stadig flere organisasjoner i verden, sier John Lervik, administrerende direktør i Fast.

– Gjennom å slutte oss til Microsoft kan vi dra fordel av den drivkraften som ligger bak deres produkt, SharePoint, og vi når flere brukere gjennom Microsofts enestående rekkevidde. Kjøpstilbudet anerkjenner også Fasts momentum og lederskap innenfor bedriftssøk, sier Lervik.

Orkla ville kjøpe
Det har vært uro rundt Fast i den siste tiden fordi selskapet på tross av sin gode teknologi ikke tjente penger. Og for ei tid siden gikk selskapets største eier, Orkla, ut og krevde ekstraordinær generalforsamling i Fast for å få avsatt styreleder Thomas J. Fussel og styremedlem Robert Keith.

Selskapet sa, i forbindelse med kravet, at de ville gi styret i Fast den rette sammensetningen for å støtte administrasjonen i det videre arbeidet med å opprette god drift, lønnsom vekst og kapitalmarkedets tillit.

I forbindelse med Orklas utspill oppsto det også rykter om at selskapet ville kjøpe Fast, men i stedet kommer altså datagiganten Microsoft inn og tilbyr seg å kjøpe hele selskapet.

    Les også:

Til toppen