Fast skal gjøre Googles jobb 50 ganger

Fast-sjef John M. Lervik skal skape en søkedatabase som blir 50 ganger større enn Googles.

Fast-sjef John M. Lervik skal skape en søkedatabase som blir 50 ganger større enn Googles.

Alle i IT-bransjen vet at det er en ting å skape en teknikk som kan demostreres og noe helt annet er å få teknikken til å skalere slik at den kan brukes i det praktiske liv. Skal man skaffe seg store kunder, må produktet ditt kunne skalere - gjerne over billig maskinvare.

Fast har ikke offentliggjort det før, men nå røper Fast-sjef John M. Lervik en opplysning om en kunde som sier mye om Fasts teknikk. Lervik vil ikke røpe hvem kunden er, men "en stor offentlig kunde i utlandet" begrenser mulighetene.

Fast meldte en lang rekke kontrakter gjennom høsten i fjor, men den kanskje viktigste var kontrakten med FirstGov, det amerikanske motsvaret til Odin her i Norge. FirstGov er det sentrale nettsiden og dokumentlageret til den føderale statsadministrasjonen i USA.

Lervik røper at nettopp denne kontrakten understreker Fasts evner til å skalere.

- Vi skal gjøre over 5 petabyte med data søkbare for en kunde, røper Fast-sjefen. Det er fem ganger ganger mer enn hva Googles database inneholder, forteller Lervik til digi.no.

Det er finnes trolig arkiver som inneholder like mye eller mer data, men ofte vil slike arkiver inneholde enklere former for data som bilder eller film. FirstGov er trolig en av de større dokument-samlingene i verden.

En petabyte er 1000 terabytes eller 1000 000 gigabytes (eller for å være helt nøyaktig 1 125 899 906 842 624 bytes)

Ifølge pressemeldingen Fast sendte ut i september skal Fast drive det interne søke for de statsansatte, noe som trolig er et mer avansert søk enn hva ekstrerne brukere får. Det eksterne søket som vil inneholde mye mindre data skal drives av Microsoft og Vivisimo når systemet kommer på luften i løpet av våren.

Til toppen