Fast-spinoff har fått sine første kunder

Interagon bruker nå Fasts gamle søkebrikke til gensøk, men ser nye bransjer trenger søkehjelp.

Interagon bruker nå Fasts gamle søkebrikke til gensøk, men ser nye bransjer trenger søkehjelp.

Fast-eide Interagon gjør langsomt, men sikkert fremskritt med sin søkebrikke. Brikken er laget for å søke mer komplekse mønstere enn tekst.

digi.no har omtalt brikkene og Interagons planer i fjor. Langsomt, men sikkert bygger selskapet seg opp.

Teknologien stammer fra forskningsmiljøet på NTNU i Trondheim tidlig på 90-tallet, og ble senere videreutviklet av Fast. Teknologien lå av ulike grunner flere år på is, men i fjor vinter skilte Fast ut teknologien i et eget selskap, Interagon, hvor Fast eier 25 prosent, mens finansmannen Erik Must og investeringsselskapet Alliance Venture eier resten.

Interagon bruker brikken til å sammenligne og finne mønstre i genstrukturer flere tusen ganger raskere enn en vanlig Pentium-prosessor, i følge Interagon.

Selskapet brukte 2004 til å kommersialisere teknologien, forteller Interagon-sjef Thomas Grünfeld til digi.no.

- Vi selger søke-tjenester til flere internasjonale aktører. På konferanser har Amgen, verdens største biotek-selskap, presentert et samarbeid med oss, forteller Grünfeld til digi.no.

Men Amgen og de andre aktørene har ikke kjøpt Interagons søkebrikke eller søkekort de har montert i egne servere. Grünfeld forteller at man har etablert en ASP-tjeneste - Interagon har satt opp en egen server man altså leier ut til kundene sammen med den nødvendige programvaren.

Man har altså fått sin første omsetning i 2004, men man gikk ikke med overskudd.

- Vi er et tidlig-fase teknologiselskap, å si om vi vil gå med overskudd i år eller ikke vil bli spekulativt, mener Grünfeld.

Han er likevel svært optimistisk - utviklingen i biotek-bransjen går i et rivende tempo og det har åpnet seg et nytt biotek-marked for Interagon i løpet av 2004.

- Vår brikke er nyttig på det nye forskningsfeltet for mikroRNA og siRNA. Dette er mekanismer som er med på å styre hvilket gen som skal brukes i cellen - skal det bli en hjernecelle eller en muskelcelle? Vår løsning kan brukes til å sammenligne store sett med disse RNA-strukturene for å skille dem fra hverandre og finne hva som er forskjellene.

Grünfeld påpeker dessuten at det åpner seg nye bruksområder for Interagon.

- Vi ser blant annet at seismikk kan bli et viktig marked, forteller han til digi.no.

Grünfeld vil ikke si noe mer, men det er er åpenbart muligheter for å lete etter komplekse mønstere i seismikkdata som tilsier økt sjanse for olje og gass.

Fast er i dag en medeier i Interagon, men ellers har ikke selskapene noe samarbeid, påpeker Grünfeld.

Til toppen