Fast vil la deg finne dobbelt så mange norske nettsider

I løpet av første kvartal lover Fast å la deg søke i hele to milliarder dokumenter. I dag finner du bare halvparten av Internett-sidene i Norge, tror selskapet.

I løpet av første kvartal lover Fast å la deg søke i hele to milliarder dokumenter. I dag finner du bare halvparten av Internett-sidene i Norge, tror selskapet.

Fast Search & Transfer arbeider med å knuse konkurrentene i kappløpet om å dekke hele Internett. For dagens søkemotorer er langt fra i mål. Fast er i dag en av de største med 625 millioner nettsider, men det finnes mange milliarder dokumenter.

Med ny, mer effektiv programvare arbeider Fast med å rykke fra konkurrentene. Fast lovet at det skulle være på plass før jul, men flytting til ny nettleverandør har forsinket selskapet. I løpet av januar, februar og mars, lover selskapet å lansere flere oppgraderinger. Da skal det bli mulig å søke i hele to milliarder sider.

Dette forteller Knut Magne Risvik i Fast til digi.no.

Fordi det er så mye duplikater og datasøppel på Internett, må Fast lete seg igjennom fire milliarder dokumenter hvor halvparten kastes etterpå. Risvik forklarer hvordan Fast kan finne så mange nye Internett-sider.


- Adresser med .com er nok gjennomsøkt best. Vi skal fokusere tøffere på Europa og Norden. Vi skal også indeksere alle dokumenter på store nettsteder, forteller Risvik. I dag lar søkemotorene deg bare lete på de øverste dokumentnivåene.

Risvik forteller at statens Odin-server er et godt eksempel. Odin innholder over 100.000 dokumenter, og Fast har bare indeksert de to øverste nivåene. Men i løpet av første kvartal skal du kunne søke og finne alt.

Mye av økningen kommer også fra at Fast nå kan finne såkalte dynamiske dokumenter. Det er ikke ferdige HTML-dokumenter, men sider som settes sammen ut fra valg du gjør på menyer. Så langt har ikke søkeroboten kunne gjøre dette, men Fasts nye crawler er nå i gang. Fast vil dermed kunne la deg lete igjennom nettbutikker og andre nettsider med Java-baserte menyvalg.

- Vi lar brukerne lete igjennom 3,5 millioner norske Internett-sider. Vi tror det finnes dobbelt så mange, sier Risvik til digi.no.

Fast har satt seg svært høye mål. I tillegg til å tredoble antall søkbare sider, skal selskapet også halvere tiden det tar mellom hver gang de er innom alle nettsider. I dag er dette 9-11 dager, men i løpet av første kvartal skal dette reduseres til 4 dager.

Men Fast arbeider ikke med å utvide server-parken sin.
- Vi er i sparemodus og har i stedet for flere servere, laget bedre programvare. Vi skal klare å tredoble indeksen og halvere gjennomsnittlig oppdateringsfrekvens uten å kjøpe ny server, sier Risvik til digi.no.

Til toppen