BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fast vil lappe viktige søkehull

Fast arbeider med et produkt som skal lappe svakhetene Google og Microsofts desktop-søk sliter med.

21. feb. 2005 - 07:24

Google, Yahoo og Microsoft har alle lansert nye løsninger for "desktop-søk". Dette er søkemotorer som ruller på PC-er og holder rede på de fleste typer filer som ligger på harddisken. Brukere kan søke etter ord og få vist treff i filer uavhengig av hvilket program informasjonen er skapt i.

Men alle disse løsningene har noen store svakheter: Den første er at desktop-søkemotoren nettopp er begrenset til selve den lokale PC-en, mens de flest bedriftsansatte har et område som ligger på en server der mye av det de skaper ligger lagret.

Disse dokumentene finner ikke desktop-søkeprogrammene. Det samme gjelder all informasjon som ligger i felles IT-systemer som regnskapssystemet eller CRM-systemet til bedriften.

Den andre store svakheten er at kollegaer ikke finner informasjon som er lagret på hverandres PC-er. Et søk avdekker for eksempel ikke at kollegaen din har hatt mye kontakt med kunden du nå forsøker å selge til.

Det er disse to problemstillingene Fast Search & Transfer arbeider med å løse. Selskapets hovedprodukt Fast ESP er en bedriftssøkemotor som lar ansatte lete i alle typer data en bedrift har - men ikke det som er lagret på den enkelte PC.

Dette arbeider Fast med å løse, opplyser Fast-sjef John M. Lervik til digi.no.

Tanken er å lage en personlig søkemotor som både skal kunne koble seg opp mot lokale desktop-søkeprogrammer og hente deres oversikter (indeksfiler) og i tillegg kunne søke gjennom all informasjon bedriften har - uavhengig av hvor den er lagret – kun begrenset av den ansattes aksessrettigheter.

Fast ESP er Fasts generelle søkemotor og søkemotoren som også dekker PC-er vil trolig bli solgt som et tilpasset, mer ferdig produkt. Fast selger allerede flere slike mer tilpassede søkeprodukter, blant annet for markedsanalyse, e-handel og katalogtjenester.

– Vi lager våre produkter i samarbeid med våre kunder. Akkurat nå er vi ute blant kundene, og viser dem løsningen for å få feedback. Ut i fra hva kundene forteller oss, tilpasser vi løsningene våre, og lanserer i ettertid. Hva som skjer med denne løsningen vil komme an på tilbakemeldingene, forteller Lervik til digi.no

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.