Fastlege kan gi sjukmelding over nettet

En godkjent løsning fra Deriga gjør det mulig for fastlegen å tilby sjukmelding og andre tjenester over Internett.

En godkjent løsning fra Deriga gjør det mulig for fastlegen å tilby sjukmelding og andre tjenester over Internett.

Løsningen som Trondheim-firmaet Deriga har utviklet, er døpt medAxess og er den første i en serie produkter basert på selskapets sikre meldingsplattform, kalt SII for "Secure Information Interchange".

- SII tilbyr en rekke sikkerhetstjenester, blant annet ende til ende kryptering, integritet, konfidensialitet og autentisering, forklarer daglig leder Nils Vold.

- På brukersiden krever denne meldingsplattformen kun en nettleser som støtter Java. Det er ingen installasjon, og man slipper nøkkelutveksling. SII egner seg for å overføre følsomme opplysninger over Internett, sier han til digi.no.

SII er utprøvet på nyere utgaver av Opera, Netscape og Internet Explorer under både Linux og Windows. Vold utelukker ikke at plattformen vil fungere på en Mac eller på en hånd-PC der nettleseren støtter Java, men sier dette er ikke utprøvet ennå.

- medAxess bruker SII-plattformen, og er beregnet på små og store legekontorer som vil tilby pasienter tjenester over Internett. Vi er i gang i med et pilotprosjekt i Trondheim, i samarbeid med Midt-Norsk Helsenett.

medAxess forutsetter at legekontoret har en sikker Internett-tilknytning gjennom Midt-Norsk Helsenett. Løsningen gir legekontoret en sikker kommunikasjonsløsning overfor pasienter, et nettsted med drifts- og veiviserverktøy, og en ordning for support og kontinuerlige oppgraderinger. I likhet med pasienten, forholder også legen seg kun til en nettleser. Det skal ikke kreves IT-ferdigheter utover et nivå tilsvarende lesing og skriving av e-post.

- Løsningen er vurdert av både Datatilsynet og Kompetansesenter for IT i helsevesenet (KITH), som begge har uttalt seg positivt om dens evner til å formidle følsomme opplysninger over Internett.

Legekontoret bestemmer selv hvilke tjenester som skal kunne formidles over medAxess. Vold nevner timebestilling, resepter, attester, svar på prøver, og sjukmelding som eksempler.

- Dette er beregnet på fastleger, og krever at pasienten tiltros brukernavn og passord til systemet. Trass i frykt for misbruk, går helsemyndighetene inn for ordninger der sjukmelding kan leveres over nettet.

Fordelene for legen er blant annet en fleksibel kommunikasjonskanal mot pasientene, der man kan formidle åpningstider, ferieordninger, kontaktinformasjon og slikt. Internett-løsningen reduserer telefonpågangen, reduserer behovet for personlig oppmøte fra pasientens side, og lar legen ordne løpende oppgaver når det passer best.

Pasienten slipper lange telefonkøer, slipper å møte opp for å spørre om enkle ting, og kan ordne blant annet timebestilling på en langt mer fleksibel måte. Siden alt som kreves er en nettleser, er kontakten med legen uavhengig av hvor man befinner seg.

- Undersøkelser viser at mange pasienter er klar over hvilke fordeler en sikker Internett-forbindelse til fastlegen vil innebære, og at 30 prosent er villig til å bytte fastlege for å få en de kan kontakte over nettet, understreker Vold.

Til toppen