Fasts nye søkemotor serverer ferdige svar

Fasts nye søkemotor går et skritt videre og serverer ferdige svar på spørsmål i stedet for bare lenker til dokumenter.

Søketeknologi slik de fleste av oss kjenner den imponerer med sin hastighet, men svarene du får er bare lenker til dokumenter. For du må taste inn søkeord på ting du leter etter og får deretter et varierende antall søketreff - lenker til dokumenter er det du leter etter.

Dette fungerer fint så lenge du skal finne et dokument og arbeide med det. Men i mange tilfeller leter man etter et ferdig svar - for eksempel "hva er det vanligste symptome på lungekreft".

Dette lover nå Fast-sjef John M. Lervik at hans nye søkemotor klarer å finne. Fast ESP 5.0 ble lansert på Fasts brukerkonferanse i Miami på fredag. digi.no har fått gjennomgang av nyhetene.

Fast ESP brukes i dag primært av bedrifter som installerer den på en intern server og bruker den til å la ansatte søke i bedriftens dokumenter og data. ESP brukes også mye til å la eksterne brukere søke på nettsteder - for eksempel står det en Fast-server bak søket på IBMs nettsider.

    Les også:

Fast ESP 5.0 inneholder en rekke nyheter. Den viktigste er evnen ikke bare til å finne dokumenter med treff på søkeordene, men å gå et hakk videre og analysere dokumenter.

Lervik forklarer teknikken ut i fra et eksempel med et søk på "hva er det vanligste symptomene for lungekreft".

Fast kan servere et sannsynlig ferdig svar fordi selskapet har klassifisert en rekke typer ord, for eksempel sykdomssymptomer. Søkemotoren ser så på hvor nærme symptom-ord står i forhold til ordet "lungekreft" i alle dokumenter der ordet "lungekreft" forekommer. Ut i fra hvor nærme symptomordet står i forhold til lungekreft og hvor ofte det nevnes sammen lungekreft, regner Fast ESP 5.0 ut at hoste med blod er det vanligste sympotomet for lungekreft - i stedet for en liste med lenker til dokumenter som nevner ordet "lungekreft" og "symptom".

Lervik påpeker at fordi man faktisk analyserer dokumentet vil man finne en rekke ting som ellers ville gått galt. Han påpeker for eksempel at mange søketeknikker forsøker å analysere om et dokumenter, en blogg eller en epost er positiv eller negativ for gjøre markedsanalyser.

I følge Lervik vil tradisjonell søketeknikk rangere en filmanmeldelse som positivt hvis den innleder med for eksempel "Pixar har laget mange gode filmer og får det vanligvis til.". Han forteller at ESP 5.0 leter igjennom hele anmeldelsen og veier alle ord. ESP 5.0 vil se at adjektivene i nærheten av filmnavnet er negative og rangere ikke bare at anmeldelsen totalt er negativ, men at Pixar roses og filmen får dårlig karakter.

Lervik er åpenbart fornøyd med å ha fått på plass selve teknikken, men han hevder at det vanskeligste er å få systemet til å skalere.

- Å klare dette på ti dokumenter er lett, det er å få systemet til å skalere til raske søk i millioner av dokumenter som er vanskelig, sier Lervik til digi.no.

Lervik forteller at Fasts nye søkemotor skalerer bedre enn forgjengeren. Med 5.0-versjonen har Fast ellers fokusert på å lage enklere verktøy for IT-folkene som skal koble opp søkemotoren. Fast har tidligere arbeidet mest med selve søkemotoren, men har nå laget enklere grafiske klikk-og-pek-verktøy for både å koble ESP til datakilder og for å skape søkesider og søkerapporter.

Fast har også gjort ESP-systemet enklere å administrere rent datateknisk. Systemet støtter nå failover, rollback og andre kjente IT-teknikker fra server-verdenen som gir økt driftsikkerhet for store installasjoner.

Til toppen