Fatal feil på 80 kamera-modeller

En Sony-bildebrikke med en feil kan ødelegge kameraer fra alle de største produsentene. Sjekk om du er rammet.

En Sony-bildebrikke med en feil kan ødelegge kameraer fra alle de største produsentene. Sjekk om du er rammet.

Konsekvensene kan bli svært store etter at en feil er oppdaget ved en CCD-brikke, brikken som omgjør lys til digitale signaler i digitalkameraer. Problemet er at brikken, som trolig er produsert av Sony, er brukt i rundt 80 forskjellige kameraer og videokameraer fra en rekke store leverandører, melder amerikanske medier.

Brikken kan gå i stykker, særlig under varme eller fuktige forhold. Feilen rammer altså ikke hvert eneste eksemplar av modellene som inneholder Sony-brikken, men et ukjent antall av dem.

Flere kameraleverandører har i all stillhet lagt ut informasjon om problemet og tilbudt reparasjon på sine nettsider. Det er slett ikke alle kameraene som har feilen, men alle er livredde for at usikkerhet skal skade det nært forestående julesalget.

Brikker som har gått i stykker vil gi svarte eller på andre måter ødelagte bilder, både på kameraets LCD-skjerm og på utskrifter.

Brikken er brukt i minst 80 digitale kamera-modeller de siste tre årene, og selskaper som Sony, Konica Minolta, Ricoh, Fuji Photo Film, Canon, Nikon og Olympus skal være blant de rammede. Sony sluttet å produsere brikken i mars 2004, men det er fremdeles gode sjanser for at det ligger kameraer med feil i butikkhyllene.

Selskapene lover å reparere kameraene til de som klager, men vil ikke tilbakekalle alle. Det er ikke alle som vil oppleve problemer, selv om kameraene deres har en brikke med svakheten.

Helt enkelt blir det kanskje ikke for eierne av slike kameraer. Konica Minolta melder nemlig at reparasjonstiden er usikker, på grunn av tilgang på deler. Et annet spørsmål er om kameraene i det hele tatt lar seg reparere. Det kan derfor bli snakk om å dele ut nye kameraer.

Flere selskaper meldte om feilen, men presenterte dem som separate tilfeller, inntil nettstedet imaging-resouce.com koblet hendelsene. Deres liste over kameraer med feilen er lagt ut her.

Listen gir en god indikasjon om hvilke modeleller som kan være rammet av svakheten, men skal ikke være komplett. Bildet som illustrerer denne saken viser Sonys Cyber-Shot DSC-F717, som skal være utstyrt med problem-brikken.

Bransjen snakker sjelden høyt om det, men denne feilen belyser hvordan kameraprodusentene benytter deler fra sine argeste konkurrenter i sin produksjon.

Når en slik feil oppstår, som ikke slår ut med en gang, kan det få store konsekvenser for mange produsenter.

Sony har ikke innrømmet at de står bak brikken, men konkurrentene har pekt på dem, melder Wall Street Journal.

Til toppen