– Fåtall har kontoret i skyen

Analytiker har talt opp brukere av kontorpakker i nettskyen.

– Fåtall har kontoret i skyen
Selv om det har vært tilgjengelig lenge har ikke bedriftene kastet sine kontorpakker opp i nettskyen. Men det kommer, tror Gartner som spår heftig vekst.

Analytikere i Gartner har sett nærmere på utbredelsen av nettsky-baserte kontorpakker, som for eksempel Office 365 eller Google Apps. Stemmer det at de fleste organisasjoner enten har kastet seg opp i skyen, eller er på vei til å ta steget? Nei, mener Gartner i en fersk analyse.

Deres opptelling viser at bare 8 prosent av dette markedet er basert i skyen. Ifølge analytikernes beregninger er det 50 millioner bedriftsbrukere på denne type løsninger per i dag.

Men skiftet kommer, skal vi tro analytikerne. Men det kommer først i 2015 og først i 2017 vil nettskybaserte kontorløsninger stå for 33 prosent av markedet. Det skal nevnes at Gartner ikke har brydd seg om det kinesiske og indiske markedet når analysen ble utarbeidet.

– Til tross for hypen rundt migrasjon til nettskyen, er det store forskjeller i hastigheten. Det kommer an på organisasjonens størrelse, hvilken industri den tilhører, geografi og andre forhold, sier Gartners Tom Austin i en melding fra selskapet.

– Mens bare 8 prosent av bedrifts-brukerne benytter seg av nettbaserte kontorpakker ved starten av 2013 så beregner vi at dette antallet vil vokse til 695 millioner brukere innen 2022, noe som representerer 60 prosent, sier Austin.

Gartners analyser viser at det er e-posten som er «bremseklossen». Selv om det kommer andre samhandlingsløsninger til, så er epostløsningen utslagsgivende for en «gå eller ikke gå» beslutning hva angår nettskyen. Innen 2014, mener Gartner, vil 10 prosent av bedriftsbaserte e-postkontoer være kjørt i nettskyen. Dette vil øke til minst en tredjedel i 2017.

En annen stor driver for migrasjon til skyen er antall enheter som folk bruker. I 2007, da nettskymarkedet på mange måter startet, var det ikke vanlig for en bedriftsbruker å ha mer enn en enhet knyttet til bedriftens systemer. Dette tallet har steget betydelig. Den typiske bedriftsbrukeren har i dag fire enheter som kobles på bedriftens systemer gjennom en gjennomsnittlig uke. IT-driften av alle disse løsningene, skriver Gartner, vil være et godt incentiv for mange bedrifter å se på nettbaserte alternativer.

    Les også: