FBI bruker mobiler til romavlytting

Det er avdekket at FBI kan bruke mobiltelefoner til «skjult omstreifende romavlytting».

FBI har tatt i bruk en ny form for elektronisk overvåking i kriminell etterforskning. Ikke bare avlytter de telefonsamtaler. De kan også fjernaktivere mobiltelefonens mikrofon og fange opp vanlige samtaler i nærhet av mobiltelefonen.

Teknologien går under navnet «roving bug» – «skjult omstreifende romavlytting» – og er godkjent av både myndigheter og en domstol i USA, skriver amerikanske aviser. Den er brukt mot organiserte kriminelle.

FBI fjernaktiverte mikrofonene på mobiltelefonene til blant annet mistenkte John Ardito og hans advokat Peter Peluso. Ardito er påstått å være en av de mektigste menn i Genovese-familien.

Dommer Lewis Kaplan godkjente denne formen for omstreifende romavlytting fordi det ellers ville vært praktisk talt umulig å få kjennskap til samtalene som foregikk på minst 12 ulike restauranter, samt i biler og på en båt.

Programvaren som ble brukt til å gjøre mobiltelefonene om til romavlyttingsmikrofoner kan ha vært installert direkte på telefonene av FBI. Politiet kan også ha samarbeidet med mobiloperatørene, slik at avlyttingsprogramvaren ble installert gjennom operatørenes ordning for oppgradering av systemprogramvare på abonnentenes mobiltelefoner, såkalt tjeneste-SMS. Denne operatørstyrte oppgraderingen går for seg i det stille, uten at brukeren merker noen ting. En tysk sikkerhetsekspert anklaget nylig denne ordningen for å være sårbar for misbruk fra uvedkommende.

    Les også:

Til toppen