JUSS OG SAMFUNN

FBI gransker Autonomy

Formell etterforskning av HPs hodepine.

Gründer og tidligere Autonomy-sjef Mike Lynch sier til Bloomberg at han imøteser myndighetenes gransking av det påståtte regnskapsjukset, som har kjørt HP på felgen. Selv avviser han å ha gjort noe galt.
Gründer og tidligere Autonomy-sjef Mike Lynch sier til Bloomberg at han imøteser myndighetenes gransking av det påståtte regnskapsjukset, som har kjørt HP på felgen. Selv avviser han å ha gjort noe galt. Bilde: HP
28. des. 2012 - 13:32

Hewlett-Packard mener seg svindlet for milliarder etter oppkjøpet av britiske Autonomy.

Nå har det amerikanske justisdepartementet og FBI innledet formell granskning for å komme til bunns i den svært dramatiske saken. Det melder Bloomberg.

Etterforskningen ble offentlig kjent i går da Hewlett-Packard redegjorde for sine økonomiske utsikter i et såkalt «10-K» dokument til det amerikanske kredittilsynet.

Utrolige tall

HPs toppsjef Meg Whitman hevder at 5 milliarder dollar, 29 milliarder norske kroner, av en nedskriving de gjorde i forrige måned skyldes juks i regnskapet til Autonomy. Påstanden er at den tidligere ledelsen pyntet på tallene for å skape inntrykk av langt bedre bruttomarginer enn de hadde.

Angivelig mislighold har påført sjokkartede røde tall og en dundrende hodepine for verdens største IT-selskap og aksjonærene deres.

Det var den tidligere Autonomy-sjefen Mike Lynch som i fjor høst fremforhandlet et salg av selskapet sitt for 10,4 milliarder dollar med forhenværende HP-topp Leo Apotheker. Sistnevnte fikk senere sparken etter at styret hadde trukket i tvil flere av hans viktigste avgjørelser, deriblant Autonomy-kjøpet.

- Ekstremt skuffende

Redegjørelsen fra HP til kredittilsynet som ble offentliggjort torsdag skal ifølge Bloomberg ikke inneholde noe nytt som kan kaste lys over påstandene om regnskapsjuks.

- Det er ekstremt skuffende at HP nok en gang ikke klarer å komme opp med en detaljert utregning av sin 5 milliard dollar nedskrivning av Autonomy, eller offentliggjøre noen forklaring om de alvorlige påstandene de har anført mot den tidligere ledelsen, heter det i en kunngjøring fra Mike Lynch.

Denne retorikken har ikke HP ønsket å besvare, ei heller har de villet gå nærmere inn på grunnlaget de mener å ha for de påståtte mislighetene. I stedet har de overlatt til myndighetene å komme til bunns i saken. HP har tidligere kunngjort at de vil saksøke «involverte parter» på et passende tidspunkt.

IT-giganten er også selv gjenstand for søksmål i saken. Det skyldes investorer som mener seg ført bak lyset av manglende eller feilslått informasjon om HPs økonomiske situasjon og utsikter.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.