FBI kan stoppe milliardoppkjøp

Sikkerhet og internasjonal politikk er stikkord når FBI truer med å stanse japanske telekommunikasjonsgiganten NTTs planlagte oppkjøp av Verio.

Sikkerhet og internasjonal politikk er stikkord når FBI truer med å stanse japanske telekommunikasjonsgiganten NTTs planlagte oppkjøp av Verio.

NTT Communications har budt 5,5 milliarder dollar for den viktige amerikanske Internett-leverandøren Verio, som har ansvar for Internett-forbindelsen til 400 000 selskaper i USA. Oppkjøpet er foreløpig lagt på is, mens FBI og NTT forhandler om en avtale som blant annet går på FBIs fortsatte avlyttingsmuligheter. The Wall Street Journal skrev i går at FBI er bekymret for nasjonal sikkerhet, dersom Verio havner i japanske hender. 53% av Nippon Telegraph and Telephones aksjer tilhører japanske myndigheter.

FBIs sikkerhetsbekymringer knytter seg til amerikanske sikkerhetsbyråers tilgang til Verios internettstrukturer for avlyttings- og overvåkingsformål. Denne typen avlytting er brukt til spionasje og i enkelte kriminalsaker. I forbindelse med tidligere internasjonale telekommunikasjonsoppkjøp har byrået krevd at avlyttingen, og dermed selve informasjonstrafikken, skal foregå på amerikansk jord og utføres av amerikanske statsborgere, skriver The Wall Street Journal.

Representanter for FBI og amerikanske myndigheter har ikke villet kommentere saken, men det spekuleres nå i markedet om myndighetene vil bruke oppkjøpsspørsmålet til å styrke sin stilling i forhandlingene med Tokyo angående NTTs lokale oppkoblingsavgifter. NTT kontrollerer ifølge CNet 90% av telefonlinjene i Japan, som er verdens nest største telekommunikasjonsmarked. De amerikanske myndighetene ønsker en betraktelig prisnedgang på avgiftene selskapet krever for å la konkurrerende selskaper benytte linjene.

En talsmann for NTT sier til CNet at selskapet er innstilt på å finne frem til en avtale med FBI snarest mulig, og avviser at oppkjøpet utgjør en sikkerhetsrisiko for USA.

Til toppen