BEDRIFTSTEKNOLOGI

FBI og Clinton-regjeringen på kollisjonskurs

Bemerkningene til FBI-sjef Louis Freeh om at all innenlands Internett-kryptering må kunne knekkes av lovens lange arm, og som fikk personvernere til å hyle om "Internett som grunnlovsfri sone", er ikke offisiell politikk, sier en talsperson for Clinton-regjeringen.

Eirik Rossen
8. sep. 1997 - 14:23

En underkomite for teknologi, terrorisme og offentlig informasjon, plassert under Senatets juridiske komite, avholder en høring om kryptering. FBI-sjef Louis Freeh fortalte underkomiteen torsdag at personvernet i visse tilfeller må vike for lovens behov, og at loven trenger adgang til å lese krypterte dokumenter.

Freehs resonnement bygger på det premisset at evnen til å etterforske og hindre alvorlig kriminalitet og terrorisme vil bli sterkt svekket hvis utøverne gis adgang til å kommunisere seg imellom uten å kunne avlyttes. Tillegg Fire til den amerikanske grunnloven gir beskyttelse mot urimelig ransaking og beslag. Freeh vil at Tillegg Fire oppdateres for informasjonsalderen.

FBI-sjefens uttalelser vakte oppsikt. Amerikansk krypteringskontroll har vært rettet mot eksportmarkedet, selv om Clinton tidligere har lekt med tanken om en "clipper chip" for å sikre innenlands avlytting. Under høringen tok Freeh opp denne gamle saken i ny form.

Mange høyreorienterte senatorer fra begge partier støtter Freeh, og det ser ut til at Senatet kommer til å innta en langt mer restriktiv holdning til kryptering enn Representantenes hus, som tidligere har vedtatt å gå imot regjeringens strenge eksportbegrensninger.

Clintons krypteringstalsmann William Reinsch sa til Newsbytes mandag at Freehs uttalelser ikke er offisiell politikk. Men Reinsch nektet samtidig å si om regjeringen ville støtte lovgivning etter Freehs ønske.

Personvernere er sjokkert etter underkomiteens høringer. David Banisar i Electronic Privacy Information Center fortalte Newbsbytes at den demokratiske senatoren fra California, Diane Feinstein, som støtter Freeh, "går inn for å gjøre Internett til grunnlovsfri sone". Andre peker på at FBI-direktøren og flere senatorer har krysset en ny grense med sin "ubesværede støtte" til inngrep i folks privatliv.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.