FBI raider programpirater

I en samordnet aksjon slo FBI til mot antatte programvarepirater i sju delstater i USA mandag. Piratene mistenkes for en rekke kriminelle forhold, blant dem spredning av datavirus.

I en samordnet aksjon slo FBI til mot antatte programvarepirater i sju delstater i USA mandag. Piratene mistenkes for en rekke kriminelle forhold, blant dem spredning av datavirus.

Raidene var det første offentlig kjente leddet i operasjonen "Cyber Strike" som har pågått i åtte måneder. Bak etterforskningen og aksjonene står FBIs avdeling mot internasjonal datakriminalitet ("International Computer Crime Squad"), basert i San Francisco.

Operasjonen er rettet mot individer og grupper som skal ha gått sammen om urettmessig spredning av beskyttet programvare og annet materiale, via elektroniske oppslagstavler, fillagre på Internett (FTP-steder) og Internett samtale-kanaler (IRC). Det er også mistanke om tyveri av telefontjenester, distribusjon og bruk av stjålne kredittkort, spredning av ødeleggende programvare som datavirus, innbrudd i ulike typer datasystemer og nettverk, og tyveri av bedriftsintern informasjon.

Raidene har foreløpig ikke ført til arrestasjoner. Det er beslaglagt kopier av standard programvare, hjelpeprogramvare, systemprogramvare og dataspill, fra kjente aktører som Adobe, Autodesk (AutoCAD), Microsoft, Nintendo, Novell, Sega, Sony og Symantec.

Den internasjonale sammenslutningen av programvareprodusenter, SPA (Software Publishers Association, 1200 medlemsbedrifter), roser aksjonen. SPA sier de har en database over mer enn 1600 elektroniske oppslagstavler som de mistenker for piratkopierkng, og at foreningen akter å fortsette samarbeidet med FBI for å få slutt på uvesenet.

Piratkopiering av programvare er et av databransjens største problemer. I en undersøkelse offentliggjort i desember i fjor, hevder SPA at tap på grunn av piratkopiering kom opp i 13,1 milliarder USD i 1995. I land som Kina og Russland er mer enn 90 prosent av programvaren som brukes, piratkopiert. USA har verdens laveste piratkopieringsrate på "bare" 26 prosent. Til sammenlikning ligger Tyskland på 42 prosent, Norge og Sverige på 54 prosent, og Spania på 74 prosent.

Det er store summer programvarebransjen taper på grunn av denne formen for kriminalitet: nesten 3,6 milliarder dollar i Vest-Europa i 1995, hvorav nesten 100 millioner – altså 650 millioner NOK – i Norge og Island (som SPA slår sammen i sin statistikk, uvisst av hvilken grunn).

I Norge koordineres bransjens antipiratvirksomhet av Kontor og Datateknisk Landsforening (KDL), hvis leder Per Morten Hoff ikke var tilgjengelig for kommentar i formiddag.

Til toppen