FBI saboterer innsikt i e-post-overvåkning

USAs myndigheter sier de hver 45te dag vil offentliggjøre små drypp fra de 3000 dokumenter som er samlet om e-postovervåkningssystemet Carnivore.

USAs myndigheter sier de hver 45te dag vil offentliggjøre små drypp fra de 3000 dokumenter som er samlet om e-postovervåkningssystemet Carnivore.

Slik etterkommer justisdepartementet i Washington og det føderale politiet FBI pålegget fra en domstol om å sikre publikum innsikt i systemet.

Ifølge Newsweek spilte Carnivore en avgjørende rolle i å sirkle inn og begrense terroristvirksomheten til islamske ekstremisten Osama Bin Laden. Amerikanske personvernaktivister frykter at overvåkningssystemet også brukes til mindre aktverdige formål. Gruppen Electronic Privacy Information Center som fikk medhold i retten for kravet om innsyn, mener systemet brukes på en slik måte at alminnelige folks personvern krenkes.

Myndighetene sier de 3000 dokumentene om Carnivore ikke kan slippes før det er klargjort om de inneholder klassifisert informasjon. Noen av dem berører aktører i næringslivet, som må få granske dem med tanke på å unngå offentliggjøring av forretningshemmeligheter.

De første dokumentene vil slippes om 45 dager. Deretter vil ytterligere dokumenter følge med 45 dagers mellomrom. Det er ikke sagt noe om hvor mange dokumenter hvert drypp vil bestå av.

Justisminister Janet Reno lover ellers at Carnivore skal granskes både av uavhengige folk fra et større universitet, og av en egen gruppe i departementet.

Offisielt består Carnivore av filtreringsprogramvare som FBI installerer hos den enkelte Internett-tilbyderen for å fange e-post til og fra navngitte personer som retten har gitt tillatelse til å overvåke. Personvernaktivistene peker på at verken tilbyderne eller andre kan kontrollere hva Carnivore faktisk gjør, og at det hele fjernstyres fra FBI.

Les også:


FBI må frigi informasjon om epostovervåkning

Til toppen