FBI utlover tidenes dusør

Håper pengene kan lokke noen til å angi russisk hacker.

DUSØR: FBI har lenge forsøkt å få kloa i Bogachev, som de mener er mannen bak banktrojaneren og botnettet Zeus. Nå utlover de 3 millioner dollar i dusør i et forsøk på å fakke ham.
DUSØR: FBI har lenge forsøkt å få kloa i Bogachev, som de mener er mannen bak banktrojaneren og botnettet Zeus. Nå utlover de 3 millioner dollar i dusør i et forsøk på å fakke ham.
25. feb. 2015 - 08:50

Amerikanske myndigheter utlover 3 millioner dollar i dusør for opplysninger som fører til pågripelse eller domfellelse av den russiske hackeren Evgeniy Mikhailovich Bogachev (31).

Aldri før har USA utlovet høyere dusør i en kyberkriminalsak. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Kontrollerte én million pc-er

FBI etterlyste ham i fjor på samme tid, som ringlederen bak et omfattende botnett kalt GameOver Zeus. Den ondsinnede programvaren skal ha kapret over én million pc-er.

Les også: FBI tok ut tiltale mot den antatte Zeus-bakmannen

Nettverket har angivelig stjålet mer enn 100 millioner dollar fra bedrifter og privatpersoner verden over.

Botnettet og den tilhørende trojaneren blir av FBI beskrevet som en «ekstremt sofistikert» skadevare, spesielt utformet for å stjele fra nettbankkontoer. Enten ved å avlytte ofrenes tastetrykk på leting etter passord eller ved å skape falske websider der ofrene ble lurt til å gi fra seg bankopplysninger og passord.

Løspenger

Ofrenes pc-er ble også kapret og innlemmet i et digert nettverk, såkalt botnett, kontrollert av de kriminelle hackerne.

Gruppens metoder inkluderer også såkalte kryptovirus, der ofrenes filer låses ned med sterk kryptering og krav om løspenger for å få tilbake filene. Politiet i delstaten Massaschusetts er blant ofrene. De skal ha gått med på å betale rundt 4.500 kroner i et forsøkt på å låse opp etterforskningsfiler som ble kryptert av skadevaren.

Zeus-skadevaren har vært utviklet i en årrekke. Det finnes mange ulike versjoner. FBI mener at russeren også var involvert i en tidligere variant kalt Jabber Zeus.

Svartehavet

Da Bogachev ble etterlyst internasjonalt i fjor, opplyste den føderale amerikanske politiet at hans siste kjente tilholdssted var i den russiske byen Anapa, et ferie- og rekreasjonssted ved kysten av Svartehavet. Den siktede russeren skal visstnok være kjent for å nyte båtlivet i området. Videre ble det meddelt at han eier eiendom i Krosnodar i Russland.

FBI ga tirsdag ingen nærmere opplysninger om hvor de tror at den etterlyste hackeren befinner seg, foruten at de fortsatt mener han befinner seg et sted i Russland.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.