FBI vil ha bakdør i Android og iOS

Ber kongressen svekke mobil sikkerhet.

FBI vil ha bakdør i Android og iOS
Bilde: Harald Brombach

Krypterte mobiltelefoner er blitt et problem, mener føderalt amerikansk politi, som fortviler over utviklingen som de mener gjør jobben deres vanskeligere.

Android har siden 2011 hatt en mulighet for å kryptere brukerdata på enhetsnivå, men funksjonen ble aktivert som standard først med nye Android 5.0 «Lollipop» i høst. Samtidig kom tilsvarende sikring på plass i iPhone og iPad gjennom nye iOS 8.

    Les også:

Det sikrer mot at uvedkommende kan lese innholdet hvis du mister smartmobilen, men nå kan verken Apple eller Google bistå politiet med å låse opp innholdet, selv ikke ved rettsordre.

FBI-direktør James Comey kalte nylig inn til pressekonferanse om denne utviklingen som de hevder stikker kjepper i hjulene på arbeidet deres med å bekjempe alvorlig kriminalitet. Samtaler de har ført med Apple og Google har ikke ført frem.

Comey ber nå den amerikanske kongressen om hjelp. Det gjør han gjennom å foreslå at en eldre lov kalt Communications Assistance for Law Enforcement Act (CALEA) blir utvidet til å gjelde også moderne, mobile enheter, melder The Hill.

Denne loven ble vedtatt i 1994 med krav om at teleselskaper gjør det mulig for FBI å kunne overvåke av samtaler. Nyere kommunikasjonsmetoder er ikke omfattet.

Comey ber politikerne om å revidere loven slik at de kan få en bakdør inn i moderne krypterte smartmobiler, skriver The Verge.

Det virker likevel lite trolig at FBI-sjefen får ønsket sitt oppfylt. The Hill siterer flere sentrale politikere fra begge fløyer som tviler på at det er støtte for å utvide lovverket.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.