BEDRIFTSTEKNOLOGI

FCC avviser BellSouth-søknad

De amerikanske telemyndighetene FCC har avvist BellSouths søknad om å få tilby langdistansetelefoni fra Sør-Carolina. Dermed utestenges de såkalte "Baby Bells" fra et amerikansk gigantmarked verdt over 580 milliarder kroner.

Øystein Kvistad
29. des. 1997 - 15:46

Som FCC har uttalt i tidligere søknader fra to andre Baby Bell-selskaper konkluderer telemyndighetene også denne gangen med at BellSouth selv ikke har åpnet sine lokale nettverk tilstrekkelig for sine konkurrenter i staten, noe som er en forutsetning for å få tilgang til langdistansemarkedet ifølge den nye telekommunikasjonsloven som ble vedtatt i 1996.

- FCC kan ikke se at BellSouth har innfridd vilkårene om åpne telenett, sier FCC-sjef William Kennard, som ikke er enig med Bell South i at selskapet "har gjort betydelige anstrengelser for å møte kravene" i teleloven.

Søknader fra Baby Bell-selskapene Ameritech Corp. og SBC Communications Inc. er tidligere avvist på tilsvarende grunnlag. Atlanta-baserte BellSouth mener imidlertid fremdeles at de har innfridd de krav teleloven stiller, og vil trolig anke telemyndighetenes vedtak.

- Vi er skuffet, men ikke nedbrutt. Det triste er at kunder i Sør-Carolina ikke vil kunne nyte godt av fordelene økt konkurranse gir, sier visepresident Randy New i BellSouth til Reuters.

FCCs begrunnelse for avslaget på BellSouths søknad er at selskapet ikke gir konkurrentene like god tilgang til sitt enorme datasystem som brukes til å behandle ordrer. I følge Kennard kan systemet behandle ordrer for BellSouths kunder i 80 prosent av tiden, men bare 34 prosent for eventuelle konkurrrenter.

Samtidig roser Kennard BellSouth for å ha gjort framskritt i forhold til tidligere Baby Bell-søknader, og legger til at "den dagen nærmer seg raskt" for at FCC vil godkjenne en søknad fra den kanten.

Ifølge den såkalte Telecommunications Act kan de såkalte Bell-selskapene tilby langdistansetelefoni fra sine respektive hjemmemarkeder dersom de kan bevise at de har åpnet sine lokale monopoler for andre langdistanseoperatører: Så langt har ingen Bell-selskaper passert dette nåløyet.

Før teleloven ble vedtatt i fjor var alle Bell-selskapene helt forhindret fra å konkurrere om de lukrative langdistansekundene som fulgte i kjølvannet av oppløsningen av det gamle AT&T-monopolet i 1984.

Og nettopp AT&T var tidlig ute med å applaudere FCCs avslag på BellSouths Sør-Carolina-søknad. Visepresident for føderale saker i AT&T, Rick Baley, uttaler at vedtaket er riktig og at BellSouth ikke "hadde noe med å søke om innpass på dette markedet i en stat som kan tilby så få valgmuligheter for lokale teletjenester".

- Det er en skam at FCC må bruke så mye av sine begrensede ressurser på å evaluere en slik søknad. BellSouth bør heller komme i gang med arbeidet for å åpne sitt eget monopolmarked for konkurranse slik at kundene i Sør-Carolina får et reelt valg mellom ulike leverandører av teletjenester, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.