Fedora 18 er først med det siste

Men lanseringen ble svært forsinket.

Fedora 18 er først med det siste
Brukerne av Fedora 18 kan velge mellom flere skrivebordsløsninger. Her vises MATE, som har sitt utspring i GNOME 2. Bilde: Fedora Project

Den attende utgaven av Linux-distribusjonen Fedora ble lansert i går, mer enn to måneder på overtid i forhold til den opprinnelige planen. Hovedårsaken til forsinkelsen skal være en undervurdering av hvor lang tid det ville ta å få på plass den nye versjonen av installasjonsverktøyet Anaconda, som for første gang på 13 år har blitt skrevet om helt fra bunnen av.

Men også utfordringer med kompatibiliteten med UEFI Secure Boot skal ha ført forsinkelser.

Anaconda skal nå være raskere, blant annet ved hjelp av mer multitasking og bakgrunnsprosesser, sikrere og langt mer modulbasert. Ikke all den planlagte funksjonaliteten er på plass ennå. Resten skal innføres med Fedora 19. En visuell gjennomgang av betaversjonen finnes her.

Fedora anses ofte som en noe eksperimentell Linux-distribusjon. Årsaken er at målet ikke er å sørge for at mest mulig opptrer helt likt over en lang periode. Tvert imot ligger Fedora i forkant av utviklingen og er nok den av de mest brukte distribusjonene som tidligst tar i bruk nye løsninger.

En nyhet som brukerne av Fedora 17 raskt vil ta i bruk, er fedUP. Dette er det nye oppgraderingsverktøyet. Standard kilde for oppgraderingen er nå et offisielt Fedora-speil, men det er også mulig å bruke en DVD eller montert enhet som kilde.

Nettsky

Nettskystøtten er blant de større nyhetene i Fedora 18. Inkludert er Eucalyptus som lar brukerne opprette private IaaS-skyer (Infrastructure-as-a-Service) som er kompatible med Amazon Web Services (AWS), mens OpenShift Origin skal gi Fedora PaaS-støtte (Platform-as-a-Service). Den nyeste utgave av IaaS-nettskytjenesten OpenStack, «Folsom», er inkludert, sammen med Heat, som tilbyr OpenStack et programmeringsgrensesnitt til AWS CloudFormation.

Som desktopmiljø tilbys i utgangspunktet omdiskuterte GNOME 3.6, som blant annet tilbyr støtte for integrasjon med Google- og Microsoft-baserte nettskytjenester for filer og e-post.

Brukerne kan i stedet benytte MATE, som er en «fork» av GNOME 2 eller Cinnamon, som er et alternativt desktopmiljø basert på GNOME3. Eventuelt kan man droppe GNOME helt og gå for KDE 4.9 eller Xfce.

Samba 4

Fedora er også tidlig ute med å ta i bruk nye versjoner av kjent programvare. For eksempel er Samba 4 inkludert. Dette er den første utgaven av programvare som skal være fullt kompatibel med Active Directory. Det er ikke stort mer enn en måned siden denne versjonen ble lansert.

En oversikt over mange av de andre nyhetene i Fedora 18 finnes her.

Fedora-prosjektet har som siktemål å gi ut en ny versjon av Fedora hver sjette måned. Forsinkelsene knyttet til Fedora 18 skal ikke påvirke utgivelsestidspunktet til Fedora 19, som ifølge planen skal komme i andre halvdel av mai.

    Les også: