Feil i IT-system sørget for at boligeiere slapp unna skatt i opptil ti år

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Karlsen, Anette/NTB Scanpix
21. des. 2018 - 10:56

1 200 danske boligeiere har sluppet unna eiendomsskatt i opptil ti år grunnet en feil i et IT-system. Det skriver Version2.

Feilen har oppstått i et database med eiendomsinformasjon. Noen av boligeierne eier i databasen eiendommer uten verdi, mens andre har boliger som ikke eksisterer i registeret. 

Nytt system

– Foreløpig vurderer vi det dit hen at 1 200 boligeiere ikke har betalt korrekt eiendomsskatt på grunn av denne feilen, skriver danske Vurderingssytrelsen i en pressemelding. 

De har ansvaret for å taksere verdien på danske boliger. 

IT-systemet eies av den danske skatteetaten og er på vei til å fases ut. Det skal etter planen erstattes av en annen plattform i 2020. Systemet skulle egentlig tas i bruk i 2019, men prosjektet ble forsinket grunnet manglende testing.

70 av 200

– Vi har tatt i bruk store IT-systemer uten å teste dem skikkelig tidligere. Dette er en feil vi ikke ønsker å gjenta, men heller vise at vi har lært av, sier skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Version2. 

I august kom det frem at 70 av totalt 200 IT-systemene til den danske skatteetaten (Skatt) var så gamle at de måtte byttes ut.

Det eldste systemet som fortsatt er i bruk er fra 60-tallet. Systemene krever årlig inn skatter for 800 milliarder kroner. 

Danmarks skatteminister Karsten Lauritzen under et folkemøtet i Allinge på Bornholm i 2017. <i>Foto:  News Oresund</i>
Danmarks skatteminister Karsten Lauritzen under et folkemøtet i Allinge på Bornholm i 2017. Foto:  News Oresund

– Utskiftingen kan ikke utsettes noe lenger. Disse systemene er så gamle at det er vanskelig å finne reservedeler.

Kan gå glipp av milliarder

– Moderniseringen påbegynnes nå, men vi må lage en langsiktig investeringsplan, sa utvalgsmedlem Lilian Mogensen til den danske avisen Politiken i sommer etter at de hadde gått igjennom IT-systemene i den danske etaten. 

Arbeidsgruppen var et samarbeid mellom Finans- og Skatteministeriet.

Den gang var skatteminister Lauritsen klinkende klar på at det teknologiske etterslepet måtte opphøre. En modernisering av de danske IT-systemene er ventet å koste rundt ti milliarder kroner. 

– Enten må vi bruke masse penger på å modernisere, eller så risikerer vi i ytterste konsekvens at noen av systemene bryter sammen eller blir utsatt for hacking.

– Resultatet vil i så fall være at vi ikke kan hente inn viktige skatteinntekter, konstaterer ministeren til den danske avisen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.