TELEKOM

Feil på nettverkskort lammet togtrafikken

– Serverne snakket ikke sammen.

Togene stoppet opp etter nettverksfeil i nødnettsystemet.
Togene stoppet opp etter nettverksfeil i nødnettsystemet. Bilde: NSB
10. sep. 2013 - 12:41

Oslo (NTB-Linus Røvik Hauge): Feilen på nødnettet som lammet all togtrafikk tirsdag formiddag, er rettet. Trafikken var i gang igjen etter to og en halv time.

– Feilen er rettet, og nå blir all trafikken satt på igjen, opplyser pressevakt Arvid Bårdstu i Jernbaneverket til NTB like etter klokka 11.30.

NSB jobbet på spreng for å få tak i nok busser og taxier til de reisende mens togtrafikken sto bom fast, og opplyser at det vil ta lang tid før trafikken vil gå som normalt igjen.

– Alle de åtte trafikkstyringssentralene må nå sjekke at de har sambandet, og meldingene som kommer inn tyder på at man er på, og at dette virker, sier Bårdstu lettet.

Nettverkskort

Da feilen oppsto i 9-tiden kjørte alle tog inn til nærmeste stasjon hvor de ble stående mens feilen ble identifisert. Synderen viste seg å være et nettverkskort på den ene av to servere, opplyser Bårdstu.

– Det var feil i et nettverkskort i én av to servere. Serverne snakket derfor ikke sammen. Dette er nå reparert, og radiosambandet mellom togleder og togene er nå oppe igjen, sier Bårdstu.

Han forteller at togene fra klokka 11.30 fortsatte på ruten der de stanset i 9-tiden.

- De vil gå to og en halv time forsinket, og fases inn fortløpende. Fra togleder i Oslo hører jeg at han tror dette skal gå greit og ganske kjapt inn i normalt gjenge igjen, sier Bårdstu.

Kritisk

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap understreket tirsdag formiddag at togstansen ikke skyldes svikt i det ordinære nødnettet, men presiserte at det dreide seg om Jernbaneverkets kommunikasjonssystem.

Ifølge Arvid Bårdstu ble feilen oppdaget av en togleder.

– Nødnettet ledes av et operasjonssenter i Trondheim, og siden dette er kritisk for at vi skal kunne kjøre togtrafikk, har vi to systemer som kjøres parallelt. Det skal ikke gå tog hvis ikke radiosambandet fungerer. Av hensyn til sikkerheten skal togene skal stå hvis dette er ute av drift, sier Bårdstu.

Han forteller at nødnettet har en garantert oppetid på over 99,9 prosent.

Forsinkelser

NSB hadde svært stor pågang på sine nettsider tirsdag formiddag, og sidene brøt flere ganger sammen. Togselskapet melder om forsinkelser som kan vare i flere timer.

Også Flytoget ble rammet av problemene med nødnettet.

Da sambandet endelig var oppe igjen, hadde tusenvis av passasjerer stått frustrert på togstasjonene, mange uten å vite hva de skulle gjøre. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.