JUSS OG SAMFUNN

– Feilfakturering innenfor feilmarginen

Siemens' advokat minner om at kontrakten med Forsvaret var på 1,4 milliarder kroner.

11. nov. 2010 - 08:06

Oslo (NTB-Anne M. Gøystdal): Siemens Business Services innrømmer at de i enkelte tilfeller tok seg for godt betalt for datautstyr til Forsvaret. Men det ble ikke gjort i vinnings hensikt, hevder forsvarerne.

Siemens Business Services hevder summen er langt lavere enn hva Økokrim legger til grunn. Selskapet står tiltalt for grovt bedrageri på 60 millioner kroner.

Advokat Christian Hjort mente det vil være umulig å beregne nøyaktig hvor mye Forsvaret betalte for mye. Men det var betydelig lavere enn summen på drøyt 48 millioner kroner som Siemens Business Services betalte tilbake til Forsvaret i 2006.

– Summen har ligget langt innenfor feilmarginen man vil kunne vente av en kontrakt av denne størrelsen. Jeg minner om at dette var en kontrakt til 1,4 milliarder kroner, sa Hjort.

– Ikke i ond tro
Aktor Geir Kavlie trakk i sin innledning fram flere e-poster fra medarbeidere i selskapet om manglende oppfølging av systemet som skulle sikre at Forsvaret skulle få de beste betingelsene i markedet for datautstyret. Ledelsen i Siemens Business Services overså bevisst disse signalene, ifølge aktor.

I innledningsforedraget i Oslo tingrett onsdag vedgikk Hjort at det har kommet fram kritikkverdige forhold ved hvordan selskapet håndterte sine forpliktelser.

– Disse enkeltstående e-postene må ses i sin sammenheng. Det representerer ingen slutning om at det som skjedde var bevisst, sa Hjort.

Han avviste at Siemens Business Services handlet med forsett og i vinnings hensikt da feilfaktureringene skjedde.

– To forhold er sentrale. Omfanget er vesentlig mindre enn det Økokrim hevder, og det skjedde ikke i ond tro eller med forsett, sa Hjort.

Strid om kontraktsforståelse

Sentralt i rettssaken blir hvordan kontrakten om levering av datautstyr i den såkalte FIS Basis-avtalen ble oppfattet av de to partene.

Økokrim avviser at overfakturering kan ha dreid seg om misforståelser og gråsoner i en uklar kontrakt.

– Den ble ikke oppfattet uklar av dem som forvaltet den i SBS, sa aktor, politiadvokat Mona B. Ransedokken.

Siemens Business Services mener det tvert imot er Økokrim som ikke forstår vilkårene i kontrakten. Først i 2007 ble kontrakten endret slik at SBS skulle betale Forsvaret tilbake dersom kalkyle i ettertid viste at det var betalt for mye. Tidligere hadde SBS rett til å beholde differansen, forklarte advokat Hjort.

– De hadde hver sin type risiko ved henholdsvis prisoppgang og prisnedgang, sa Hjort.

Han avviste også et stykke på vei at selskapet ikke oppdaterte prisene på listen over godkjente dataprodukter slik de skulle for å fange opp reelle priser i markedet.

– For de fleste produktene var det en hurtig, løpende prisoppdatering. For enkelte produkter var det et problem med manglende oppdateringer. Vi vil se på hvor aktuelle disse produktene var, sa Hjort. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.