Lenovo ThinkPad

Feirer at ThinkPad er 25 år med retromodell

Kombinerer ny teknologi med gamle favorittegenskaper.

Jubileumsmodellen er utstyrt med en logo med de samme fargene som gikk igjen i logoene til IBMs ThinkPad-modeller.
Jubileumsmodellen er utstyrt med en logo med de samme fargene som gikk igjen i logoene til IBMs ThinkPad-modeller. (Bilde: Lenovo)

Kombinerer ny teknologi med gamle favorittegenskaper.

I år er det 25 år siden IBM lanserte den første ThinkPad-modellen. Mens det går tretten på dusinet av de fleste andre, bærbare pc-familier, har ThinkPad-familien ofte vært noe mange brukere spesifikt har ønsket seg. Kjennemerkene har vært noe særpregede egenskaper, stor sett kombinert med bedre kvalitet enn det billigere og mer forglemmelige modeller har blitt levert med. 

Til sammen skal IBM og senere Lenovo har solgt mer enn 130 millioner ThinkPad-enheter, det aller meste til bedriftsmarkedet.

Den første modellen, ThinkPad 700C, ble introdusert den 5. oktober 1992. Den ble designet av Richard Sapper og utviklet ved IBMs Yamoto Labs i Japan under ledelse av Arimasa Naitoh. Den var inspirert av en tradisjonell, japansk bento, en slags matboks. Maskinen hadde samme lengde og bredde som et A4-ark. 

IBM ThinkPad 700C fra 1992 var tung og ikke minst tykk, sammenlignet med dagens bærbare pc-er.
IBM ThinkPad 700C fra 1992 var tung og ikke minst tykk, sammenlignet med dagens bærbare pc-er. Bilde: Lenovo

Selv har Sapper karakterisert ThinkPad-designen som en enkel, svart og klassisk sigarboks som tilbyr noe helt uventet når den åpnes. Den svarte fargen skal få skjermen til å virke mer lyssterk, men også bidra til et inntrykk av enkelhet og mystikk.

25 MHz

ThinkPad 700C ble levert med en Intel 486 SLC-prosessor klokket til 25 MHz, og oppgraderbar til 50 MHz. LCD-skjermen var på 10,4 tommer og støttet 256 farger. Med 120 megabyte harddisk var veiledende pris 4350 dollar. Maskinen var 56 millimeter tykk og veide 3,4 kilogram. Det fantes også to enklere modeller med monokromskjerm.

Allerede ThinkPad 700C ble levert med TrackPoint, som det lettest identifiserbare kjennetegnet til familien. Det dreier seg en liten, rød joystick, plassert midt i tastaturet, som kan brukes til å flytte på muspekeren. 

Riktignok har det blitt levert ThinkPad-modeller uten TrackPoint. Men styrepinnen var en selvfølgelig komponent når Lenovo skulle lage en jubileummodell, noe som ble kunngjort allerede i 2015. Da ble det også bedt om innspill fra publikum. 

Jubileumsmodellen

Resultatet ble lansert på 25. årsdagen denne uken. Maskinen heter ThinkPad Anniversary Edition 25. Den kombinerer noe av det nyeste med noe av det virkelig gamle. For eksempel har den et sjuraders tastatur, noe også ThinkPad 700C hadde. 

ThinkPad-logoen til maskinen er mangefarget, og mange vil se at fargene er de samme som i IBM-logoen som ThinkPad-maskinene tidligere var utstyrt med.

Jubileumsmodellen, Thinkpad 25, er utstyrt med et klassisk, sjuraders tastatur med blå enter-knapp og rød TrackPoint.
Jubileumsmodellen, Thinkpad 25, er utstyrt med et klassisk, sjuraders tastatur med blå enter-knapp og rød TrackPoint. Bilde: Lenovo

Jubileumsmodellen vil bli solgt i utvalgte land i en begrenset periode. I USA er veiledende pris 1899 dollar. 

Kommentarer (4)

Kommentarer (4)
Til toppen