Feirer transistorens 50-års-dag på nettet

Transistoren, oppfunnet ved Bell Labs, nå en del av Lucent Technologies, blir feiret gjennom en interaktiv web-rundreise av Lucent.

Nettstedet,"Lucent Innovation's Virtual Experience for Student on Net", tar med seg de besøkende på en virtuell tur til 5 ledende tekniske museer rundt om i verden. Ifølge Dick Muldoon, informasjonsdirektør ved Bell Labs, demonsterer hvert museum sin vinkling på transistoren og dens betydning for vårt dagligliv.

- Lucent valgte Internett som medium for å feire transistorens jubileum fordi det er ett av de beste eksemplene på hvordan transistorbasert teknologi påvirker våre liv, sier Muldoon til Newsbytes.

Lucent lanserte også tidligere i år en web-side (50 years of the transistor) for å markere transistor-jubileet.

-Idag, gjennom Internett, tilbyr vi studenter overalt i verden en virtuell opplevelse hvor de kan oppleve den pionérånd og den tekniske utvikling som ledet til informasjonsalderen, forteller Muldoon.

Transistoren ble oppfunnet i 1947 av forskere ved Bell Labs som prøvde å erstatte de klumpete og ineffektive vakuumrørene i kommersielle enheter. Ved å bygge på arbeid som startet før den andre verdenskrig, ledet John Nardeen, William Shockley og Walter Brattain en serie eksperimenter hvor de brukte massive materialer istedenfor vakuumrøret for å forsterke elektriske signaler. Mindre enn et tiår senere mottok de samme forskerne Nobelprisen i fysikk for sitt arbeid med transistoren, som skulle revolusjonere moderne elektronikk og kommunikasjon.

- Idag er omtrent 200 millioner milliarder transistorer, eller 40 millioner transistorer per menneske, i bruk verden over, forteller William Brinkman, visepresident for forskning ved Bell Labs, til Newsbytes.

- Oppfinnelser med transistorbasert teknologi dukket raskt opp via nye elektriske konsumentprodukter som datamaskiner, telefoner og stereoanlegg. Samtidig fortsatte forskere ved Bell Labs å finne måter å gjøre transistorene mindre for å gjøre konsumentproduktene mindre og raskere.

Og selv når de nærmer seg transistorens absolutte fysiske grenser, fortsetter utviklingen.

- Hver gang vi støtter på et problem, klarer vi å finne en måte å komme rundt det, avslutter Brinkman.

Til toppen