Felles harddisk-grensesnitt for lommeelektronikk

Spesifikasjonen av et standard grensesnitt for tilkobling av harddisker i bærbar konsumentselektronikk, er klar.

Spesifikasjonen av et standard grensesnitt for tilkobling av harddisker i bærbar konsumentselektronikk, er klar.

Den første offisielle spesifikasjonen for CE-ATA (Consumer Electronics Advanced Technology Attachment) ble publisert denne uken, seks måneder etter at arbeidet tok til. CE-ATA er et lagringsgrensesnitt for nestegenerasjons lommeelektronikk, slik som PDA-er, MP3-spillere og mye annet.

Formann for CE-ATA Work Group og senioringeniør i Intel, norskættede Knut Grimsrud, sier i en pressemelding at arbeidet er blitt utført bemerkelsesverdig raskt, til og med raskere enn den aggressive timeplanen det ble lagt opp til i fjor høst.

- Utviklingen av CE-ATA skjer med svært høy takt. De første sluttproduktene som støtter teknologien vil kunne ventes allerede ved slutten av året, sier Grimsrud.

Den første demonstrasjonen av CE-ATA ble gjort i går, under Intel Developer Forum som arrangeres i San Francisco denne uken. Der ble det vist fram en mediespiller i lommeformat som bruker en kraftig ombygget, 1,8 tommers harddisk. Selve harddisken er egentlig hyllevare, men den er utstyrt med et lite brikkesett og firmware fra Marvell, noe som inkluderer motorkontroller, forforsterker og svitsjeregulator. Vertssystemet benytter en kretskort fra Intel beregnet for utvikling av PDA-er. Dette er utstyrt med en Intel PXA270-prosessor som kjører programvare utviklet av Intel.

En annen prototyp, som også benytter CE-ATA-grensesnittet, er en PDA utviklet av Hitachi Global Storage Technologies og Marvell som kan spille av video. Denne er basert på en 1,8 tommer Hitachi Travelstar-harddisk, også denne ombygget av Marvell.

CE-ATA er blitt utviklet for å fylle et tomrom - et standard harddiskgrensesnitt som dekker behovene til små, mobile enheter. Kravene inkluderer et lavt antall pinner, lav spenning, lavt strømforbruk, effektiv integrasjon og lave kostnader.

For konsumentene skal det standardiserte grensesnittet komme til syne gjennom nye og mer innovative produkter som tar i bruk en mer effektiv lagringsløsning.

CE-ATA støttes forløpig av blant annet de nevnte selskapene, i tillegg til Nokia, Seagate og Toshiba.

CE-ATA Digital Protocol Revision 1.0 er tilgjengelig her (PDF-dokument). CE-ATA bygger på protokollen og det elektriske grensesnittet til de vanlige MMC-minnekortene.

Trolig vil CE-ATA-baserte harddisker konkurrere om det samme markedet som dagens CompactFlash-baserte harddisker.

Til toppen