BEDRIFTSTEKNOLOGI

Felles kjempeservere fra Sun og Fujitsu

To års samarbeid står bak Sun og Fujitsus felles lansering av en ny generasjon skalerbare servere.

17. apr. 2007 - 16:32

I juni 2004 kunngjorde Sun og Fujitsu en felles prosessorstrategi som langt på vei innebar at serverne deres ville bli identiske i løpet av noen få år. Prosjektet ble døpt Advanced Product Line (APL), og er nå kommet til det stadiet der konkrete produkter kunngjøres.

    Les også:

Ifølge en felles pressemelding viser de to selskapene i dag APL som en ny linje med felles utviklede servere. Disse skal markedsføres av begge selskapene under et felles varemerke: «SPARC Enterprise». I serverne inngår to typer prosessorer: Ultrasparc T1 fra Sun, og Sparc64 fra Fujitsu. Felles operativsystem for alle blir Solaris 10.

Serverne skal alle være svært skalerbare og svært pålitelige, og flere nye teknologier for virtualisering skal bidra til mer effektiv bruk og større ytelse. Fujitsu og Sun uttrykker et felles håp om å «omforme» servermarkedet gjennom å kombinere stormaskiners pålitelighet (med særlig bidrag fra Fujitsu) og fordelene til åpne systemer (med særlig bidrag fra Sun).

Blant de viktigste egenskapene:

  • En rekke nye teknologier for partisjonering og domenefordeling skal gi praktisk og fininnstilbar virtualisering.
  • Nye egenskaper for å sikre minimal nedetid: Komponenter som minne og prosessorer skal kunne byttes under drift, maskinvaren skal ha redundante komponenter, det skal være minnespeiling og mange funksjoner for overvåking, driftsdiagnoser og automatisk leging av problematiske situasjoner.
  • Sun garanterer 100 prosent binær kompatibilitet med alle applikasjoner som i dag kjøres på Primepower-servere fra Fujitsu og på Suns egne servere.

Sparc Enterprise omfatter i utgangspunkt seks ulike modeller: I den nedre enden av prisspekteret har serverne UltraSparc T1-prosessoren. De midtre og største serverne har Sparc64 VI-prosessorer fra Fujitsu, som skal levere opptil 50 prosent bedre ytelse enn tilsvarende Sparc-baserte servere i dag.

Maskinene skal markedsføres i identiske versjoner verden over, og skal være tilgjengelige fra og med i dag.

Suns produktsjef Frank Tenambergen sier i en uttalelse at samarbeidet skal legge et grunnlag for Sun/Fujitsu til å ta markedsandeler fra blant annet IBM og HP.

Hva slags følger APL-samarbeidet vil få for henholdsvis Sun og Fujitsu Siemens i Norge, er ennå ikke klart.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.