JUSS OG SAMFUNN

Felles nettportal for utdanningssektoren i Norge

Et "nasjonalt læringsnett for utdanningssektoren", organisert som "felles inngangsportal" er et av de viktigste tiltakene i en ny handlingsplan for IKT i norsk utdanning som skal gjelde ut 2003.

Eirik Rossen
2. feb. 2000 - 09:42

Planen ble lagt fram av Kirke- undervisnings- og forskningsdepartementet (KUF) fredag 28. januar, og har fått en blandet mottakelse i undervisningsmiljøer. Økt kompetanseheving - 450 kroner årlig per lærer

Departementet mener det er "behov for et samlet nasjonalt læringsnett som gir en enhetlig tilgang til informasjon og læringsressurser og hvor ulike enkeltaktører kan finne sin plass og samarbeide." Planen slår fast at den nye portalen også bør henvende seg til internasjonale brukere. Ellers heter det: "I læringsnettet må nasjonale tilbud ivaretas, blant annet områder som spesialpedagogikk og ulike digitale bibliotekstjenester. Læringsnettet skal bidra til samordning av ulike nettbaserte læremidler og virke som en katalysator for å ta i bruk ny teknologi og nye læringsformer. Samtidig må læringsnettet også vektlegge analyse og kritisk vurdering av IKT-utviklingen."

Blant nettstedene som den nye portalen skal samle er Skolenettet, Tunet (voksenopplæring) og SOFF (nettsted for høyere utdanning).

Direktør Sigmund Lieberg i Nasjonalt læremiddelsenter (NLS) som blant annet driver Skolenettet, regner med at det nye læringsnettet vil gi NLS enda viktigere oppgaver.

- Departementets IKT-plan viderefører og forsterker innsatsen som utfolder seg i dag. Det er en utvikling vi er glad for, sier Lieberg.

Han mener at læringsnettet innebærer en samordning av tjenester, ressurser og et felles systematisk profilering og samspill.

- I dag er dette helt separate løp. Jeg tror på utbyttet ved å legge alt etter en ny systematikk. Det dreier seg ikke bare om å legge noe over i eksisterende tjenester.

Handlingsplanen spesifiserer ingen nærmere tidsperspektiv.

- Arbeidet må begynne i år. Vi får se hvor lang tid man trenger for å lage noe meningsfylt. Mye er jo gjort allerede. Jeg håper at vi skal få fellesportalen i gang i løpet av året.

Når det gjelder pedagogiske muligheter på Internett, er det positivt at handlingsplanen viser at KUF også anerkjenner tiltak utenfor offentlig kontroll. Se side 17: Der er det spandert en hel liten ramme på Kidlink, den norsk-registrerte ideelle stiftelsen som på seksten språk tilbyr 175.000 barn og unge fra over 130 land et felles sted til møter, utveksling og diskusjoner om ting som virkelig teller her i livet. Vil du vite mer om Kidlink? Slå opp på Skolenettet og tast Kidlink i søkefeltet. Du får minst 90 treff!

NLS er også opptatt av å få brukte PC-er ut til skolene:


Moderne applikasjoner til "utrangerte" PC-er
Brukt-PC-ordningen til skolene lar vente på seg
45 skoler ber om penger til IT-utstyr
Regjeringen strør om seg med utrangerte PC-er

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.