BEDRIFTSTEKNOLOGI

Felles satsing på kjerne til mobil Linux

IBM, ARM og Samsung med initiativ til fordel for Android, MeeGo, webOS og Ubuntu.

3. juni 2010 - 08:44

IBM har gått sammen med fem sentrale leverandører av prosessorer og brikker til mobiltelefoner og forbrukerelektronikk – ARM, Freescale, Samsung, ST-Ericsson og Texas Instruments (TI) – for å danne et utviklingsselskap som skal sørge for en stabil og enhetlig oppdatering av Linux-kjernen beregnet på mobile og forbrukeranvendelser, med tilhørende utviklingsverktøy og mellomvare.

Selskapet er døpt Linaro. Det starter med 80 ansatte og et årsbudsjett på noen titalls millioner dollar. Det skal ikke drives med tanke på egen økonomisk vinning. Leder blir Tom Lantzsch som i dag er visepresident i ARM.

Ressursene i Linaro skal brukes på prosjekter i åpen kildekode med tanke på innlemmelse i Linux-baserte distribusjoner som Android, LiMo, MeeGo, Ubuntu og webOS, heter det.

I første omgang vil arbeidet konsentreres om prosessorteknologien til ARM, nærmere bestemt de nyeste ARM Cortex-prosessorene. Siden vil det også arbeides med tanke på andre maskinvareplattformer av typen «system på én brikke».

Felles kjerne og mellomvare, optimalisert med tanke på brikker brukt i apparatur fra ulike produsenter, skal gjøre det raskere å bygge ny funksjonalitet inn i de forskjellige distribusjonene, slik at Linux-baserte mobiler og nettfjøler med mer skal kunne tilby rik og variert funksjonalitet, og kunne fornyes i høyt tempo. Linaro tar sikte på å levere oppdateringer hver sjette måned, fra november 2010.

Ved å stille seg til disposisjon for alle som arbeider med Linux på mobiltelefoner, nettfjøler og annen forbrukerelektronikk, har Linaro en klar brodd mot Apple.

Utviklerne som arbeider med Android (Google), LiMo, MeeGo (Intel og Nokia), Ubuntu og webOS (Palm) skal slippe å måtte forholde seg til grunnleggende funksjonalitet, slik at de kan konsentrere seg om nye og kreative tjenester og egenskaper. Hvis Linaro lykkes, vil man få to klart avgrensede leire: På den ene siden Apple med sitt lukkede system av maskinvare, programvare og butikk, på den andre siden et samarbeidende fellesskap bygget på åpen kildekode.

Microsoft, som på grunn av sin posisjon som strengt overvåket monopolist innen pc-operativsystemer ikke har kunnet satse på en tilsvarende modell som Apple, og som ikke har greid å få til en mobilplattform som appellerer til et bredt utvalg utviklere, vil da falle helt utenfor.

LiMo, som i praksis har fått mest støtte fra Samsung, hilser etableringen av Linaro velkommen. Det samme gjør Canonical, selskapet bak Ubuntu, og den ideelle bransjeorganisasjonen Linux Foundation.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.