Felles standard for europeisk digitalradio

Gjennombrudd skal gi billigere digitale radioer, som vil fungere på tvers av landegrensene.

Felles standard for europeisk digitalradio

Gjennombrudd skal gi billigere digitale radioer, som vil fungere på tvers av landegrensene.

Digital radio har trolig kommet for å bli, men så langt har nordmenn flest vist liten interesse for digitale radiosendinger.

En grunn kan være at ulike land har valgt ulik standard for digitale radiosendinger i Europa. Det betyr at mange har kunnet spare seg for å ta med radioen hjemmefra når de har krysset landegrensene.

Her til lands har man valgt DAB-standarden, som ikke er kompatibel med med DAB+ som benyttes blant annet i Sverige.

Fredag kunngjorde tre organisasjoner at de har utviklet et felles standardsett for alle varianter av DAB-familien (DAB, DAB+ og DMB).

Dette gjør det mulig å produsere digitale radioapparater som fungerer for alle tre, melder de samarbeidende organisasjonene World DMB, den europeiske kringkastingsorganisasjonen EBU og den europeiske IT- og telekomorganisasjonen EICTA.

I praksis betyr dette at vi får ett digitalt radiomarked i Europa. Det vil både radioprodusenter, kringkastere og viktigst av alt - forbrukerne - tjene på, skriver de digitale radiokameratene i en pressemelding.

- Det var et kritisk behov for å lage et unikt sett med spesifikasjoner for digital radio i Europa. Europeiske forbrukere vil i fremtiden kunne kjøpe mottakere som vil fungere på tvers av landegrensene i Europa. Dette er et stort gjennombrudd, sier tekniske direktør i EBU, Lieven Vermaele.

- Forbrukerne vil tjene på dette i form av mer konkurranse og bedre utvalg av innovative digitale radioprodukter. Det betyr også at kringkastere kan planlegge rundt standardene, og samtidig være trygge på at nye digitale radioer vil kunne motta deres sendinger, mener Quentin Howard, sjef for World DMB.

Howard mener kunngjøringen sender et positivt signal til kringkastere, produsenter og salgsleddet. Samtidig mener han forbrukere kan kjenne seg trygge på at fremtiden er digital.

    Les også:

Til toppen