Fellesdata helt nede i seks timer

Halvparten av Norges bankkunder mistet igjen forbindelsen på lørdag. Også denne gangen var det lagringssystemene til EDB som skar seg.

Halvparten av Norges bankkunder mistet igjen forbindelsen på lørdag. Også denne gangen var det lagringssystemene til EDB som skar seg.

Den EDB Business Partner ASA-eide datasentralen EDB Fellesdata AS sliter med kvaliteten og å holde det som skal være de sikreste datasystemene i Norge i drift. Etter å vært nede i en uke tidlig i august, stoppet Fellesdata opp igjen på lørdag. Fra 15:00 til 20:40 hadde ikke rundt halvparten av Norges bankkunder kontakt med sine banker. Problemet ble ikke så omfattende som forrige gang fordi minibanker kan betale ut penger uten nettforbindelse, men kundene får ikke noen saldo.


I tillegg til dette stoppet nettbank- og telefonbank-systemene helt opp. Fellesdata driver datasystemene til Gjensidige NOR Sparebank, SpareBank1-guppen, Storebrand Bank, BNbank, Nordlandsbanken, Handelsbanken og BNP.

- Det er vanskelig å beskrive hva som skjedde, sier EDB Teamco-sjef John-Arne Haugerud til digi.no.

Men etter hvert forteller han at det var tapebackup-systemene i datasentralen på Skøyen som skar seg. Haugerud forteller i litt vage vendinger at Fellesdata måtte stoppe sine systemer for å få gjenopprettet systemlogger.

- Våre bankkunder har allerede fått en tre siders forklaring på hva som skjedde, forteller Haugerud, men han vil ikke gi digi.no en kopi av den forklaringen.

Alle Fellesdata-bankene kunne vært raskt tilbake i drift dersom Fellesdata hadde fått etablert parallelldriftsløsningen som blant andre EDB Teamco bruker. Alle bankdata for DnB og Kreditkassens kunder oppbevares både hos Teamco på Helsfyr og i fjellhallen OSIKAN.

EDB Business Partner påstår at lokaliseringen av denne sikre fjellhallen er hemmelig. Men før 2. august fortalte nettsidene til Telenor at OSIKAN ligger i fjellet under drabant-byen Romsås i Groruddalen.

Det var under arbeidet med å kopiere data til OSIKAN at datasystemene hos Fellesdata skar seg 2. august.

- Arbeidet med opprettelse av parallelldrift er ikke ferdig og Fellesdata kunne derfor ikke bytte over, forteller Haugerud.

Han medgir at den nye tabben vil koste EDB Business Parter penger.

- Lørdagens feil vil påvirke vår oppetidsgaranti for september. Dette vil bety et prisavslag for kundene våre, medgir Haugerud.

Han vil ikke kommentere størrelsen på beløpet. Haugerud mener at feilen på lørdag ikke vil påvirke bankenes krav om erstatning fra dataproblemene i august.

Til toppen