BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fellesdata: Hvorfor det tar så lang tid

Hvorfor tar det så lang tid for EDB Fellesdata å få banksystemene på lufta igjen? digitoday.no har fått en forklaring av en sentralt plassert kilde.

9. aug. 2001 - 13:34
EDB Fellesdata
digitday.no


Her er bankekspertens forklaring:

De komplekse datasystemene som driver en bank består skjematisk sett av tre deler. Dataskapene med de slettede harddiskene er det driftssystemet som minibanker og bankfilialer er koblet til. Her lagres alle saldoer og bevegelser for alle konto.

Hver natt tas det en hovedbackup. Hvis driftssystemene feiler, må man først legge tilbake nattens backup. Så må man ta loggene over alle uttak og innskudd fra de såkalte mottakssystemene og kjøre alt om igjen mot backup-dataene. På denne måten får man rekonstruert og oppdatert driftssystemet og kan åpne for vanlig drift igjen.

- Årsaken til at EDB Fellesdata bruker så lang tid er at man sannsynligvis har slettet de 280 harddiskene sent på dagen. Da er det begynt å bli lenge siden nattens backup.

- Når alarmene begynte å gå, tok det trolig lang tid før man virkelig skjønte hva som hadde skjedd, sier kilden til digitoday.no. Kanskje ikke før ute på neste dag forstod man det fulle omfanget, tipper bankeksperten.

I mellomtiden hadde mange kunder tatt ut og satt inn penger, noe som forverret problemet og øket mengden transaksjoner som skulle kjøre om igjen.

- Hvert driftsdøgn siden havariet må kjøres tilbake som en egen prosess, for alle konto og Norges Bank skal avstemmes hver dag, forteller bankdriftseksperten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra