Fellesselskap for mobil e-post

Det første fellesselskapet i samarbeidet mellom Ericsson og Microsoft skal utvikle og markedsføre mobile e-postløsninger for operatører. De første skal komme allerede i år.

Det første fellesselskapet i samarbeidet mellom Ericsson og Microsoft skal utvikle og markedsføre mobile e-postløsninger for operatører. De første skal komme allerede i år.

Selskapet ble formelt opprettet i formiddag etter flere måneders forberedelser.

8. desember i fjor ble Stockholm-børsen skaket av kraftige rykter om en allianse mellom Ericsson og Microsoft. Alliansen ble bekreftet samme dag, og verdenspressen innkalt til en hastig innkalt pressekonferanse dagen etter. Siden har det tilsynelatende ikke skjedd særlig.
Les mer om alliansen mellom Ericsson og Microsoft:
Blir Microsoft/Ericsson mobiltelefonen slik?
Microsoft/Ericsson-samarbeid i det blå
Sju måneders samtaler bak avtalen
Ikke aktuelt med Microsoft i smarttelefonen
Microsofts mål med Ericsson-avtalen
Ericsson bekrefter forpliktelse overfor Symbian
Microsofts "mikronettleser" har dobbelt format
Ericsson og Microsoft i trådløs ektepakt
Ericsson i allianse med Microsoft?

Det første fellesselskapet er døpt Ericsson Microsoft Mobile Venture AB. Et hovedkontor er opprettet i Kista utenfor Stockholm, og en ledelse er ansatt med administrerende direktør Ulf Avrin (bildet) i spissen. Avrin kommer fra Ericsson. Eierskapet er fordelt med 70 prosent til Ericsson og 30 prosent til Microsoft.


Formålet med selskapet er å utvikle løsninger som lar mobiloperatører tilby lettbrukt og sikker e-post til både yrkes- og fritidsformål. Løsningene vil også omfatte kalender, oppgaveliste og tilgang til bedriftssystemer. De første løsningene skal gjøres kommersielt tilgjengelige innen utgangen av året.

Løsningene skal utvikles med utgangspunkt i produkter fra Microsoft og Ericsson. Microsoft-produkter på tjenersiden - Windows 2000 og Exchange - skal integreres med Ericsson-teknologi for infrastruktur og mobilt Internett.. Kundegrunnlaget blir mobiloperatører over hele kloden.

Det presiseres ikke i det foreløpige materialet hva slags teknologi som skal inngå i løsningene. Men Avrin skaper klare forventninger til en eller annen form for talegjenkjenning med sin uttalelse som at "Mobil e-post bør være like lett som å prate på en mobiltelefonen, og det er grunnleggende sett dette vi vil hjelpe mobiloperatører å tilby sine kunder."

Ericsson tror mobilt apparatur vil overta for PC-er som hovedtilgangen til Internett innen 2003, og at mobilt Internett vil ha én milliard abonnenter innen 2005.

Samarbeidet mellom Ericsson og Microsoft vil ellers dreie seg om Microsoft-programvare til Ericsson-telefoner og Ericsson-teknologi til Microsoft-løsninger, særlig innen WAP og Bluetooth. Alliansen skal også fremme åpne standarder og UPnP ("Universal Plug and Play").

Til toppen