FORBRUKERTEKNOLOGI

Fem kameraer på baksiden: Ny Nokia-toppmodell skal ta kameramobiler til et nytt nivå

Jujo Sarvikas, Chief Product Officer i HMD, viste frem den nye Nokia 9 Pureview-mobilen på MWC i Barcelona.
Jujo Sarvikas, Chief Product Officer i HMD, viste frem den nye Nokia 9 Pureview-mobilen på MWC i Barcelona. Foto: Kurt Lekanger, digi.no
24. feb. 2019 - 18:03
Vis mer

BARCELONA (DIGI.NO): På en pressekonferanse i forbindelse med den store mobilmessen MWC i Barcelona, lanserte HMD en ny Nokia-toppmodell – Nokia 9 Pureview. Det spesielle med denne telefonen er at den er utstyrt med hele fem (!) kameraer på baksiden.

Det er lenge siden de første «ryktebildene» av denne telefonen dukket opp, og mange var nok ikke sikker på om de var ekte eller ikke. For det ser unektelig ganske sprøtt ut med til sammen sju rundinger på baksiden – hvorav fem er kameraer. 

De fem kameraene har alle 12 megapiksel sensorer og f/1.8-linser fra Zeiss. Her er det altså ikke egne kameraer for telefoto og vidvinkel, som på noen av konkurrentene. Tre av kameraene er monokrome kameraer, de to øvrige er fargekameraer.

Alle bildene du tar med telefonen er i HDR – altså med økt dynamisk omfang, slik at du får med detaljer i både de mørke og lyse områdene. Når du tar et bilde vil alle de fem kameraene ta et bilde hver og sette det sammen til et 12 megapiksel bilde. 

Nokia 9 Pureview. <i>Foto:   Kurt Lekanger, digi.no</i>
Nokia 9 Pureview. Foto:   Kurt Lekanger, digi.no

Det er temmelig mye prosessering som må til når data fra fem sensorer skal kombineres og behandles, og Nokia 9 Pureview tar derfor i bruk både en dedikert bildeprosessor (ISP) i Qualcomm Snapdragon-plattformen, samt  en digital signalprosessor (DSP), grafikkprosessor (GPU) og prosessor (CPU).

Det er mulig å lagre bildene i RAW-format, slik at du har bedre muligheter til å gjøre justeringer i bildet etter at bildet er tatt. 

Juster dybdeskarphet etter at bildet er tatt

En av de tilsynelatende nyttigste funksjonene, er muligheten til å justere dybdeskarpheten i bildet i ettertid. Dette er noe vi har satt mange ganger før, men med denne kamerariggen har vi grunn til å tro at det kan fungere veldig godt. 

Mange var interessert i å "klå på" Nokia 9 Pureview. <i>Foto:   Kurt Lekanger, digi.no</i>
Mange var interessert i å "klå på" Nokia 9 Pureview. Foto:   Kurt Lekanger, digi.no

Produktsjef Juho Sarvikas i HMD – selskapet som eier Nokia-merkevaren for mobiltelefoner nå – fortalte at de gjennom et samarbeid med Google har fått lagt inn mulighet for endring av dybdeskarpheten direkte i Google Photos-appen. Gjennom et samarbeid med Adobe er det også mulig å redigere RAW-bildene i Adobe Photoshop Lightroom på telefonen.

Det var en lang kø utenfor lokalene HMD hadde leid til lanseringen av de nye telefonene. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Det var en lang kø utenfor lokalene HMD hadde leid til lanseringen av de nye telefonene. Foto:  Kurt Lekanger

Skjermen er en 5,99 tommer stor P-OLED-skjerm med en oppløsning på 2880 x 1440 punkter, beskyttet av Corning Gorilla Glass 5. Fingeravtrykksleseren sitter under glasset, og det er også mulighet for å låse opp telefonen med ansiktsgjenkjenning. 

Telefonen er vanntett. Av øvrige spesifikasjoner nevner vi at den er utstyrt med en Snapdragon 845-brikke – altså ikke den nye 855-brikken som er underveis nå. Telefonen har 6 GB RAM og 128 GB lagringsplass. Frontkameraet er på 20 megapiksler. 

Forhåndssalg av telefonen starter allerede mandag den 25. februar, og prisen vil ligge på 6490 kroner inkl. mva. Foreløpig finnes den kun i én farge – såkalt «midnight blue». 

Artikkelen fortsetter under.

Nokia 9 Pureview. <i>Foto:  Nokia</i>
Nokia 9 Pureview. Foto:  Nokia

Flere mobiler – fra billigmobiler til mellomklasse

I tillegg til Nokia 9 Pureview lanserte HMD også fire andre telefoner. Nokia 210 er en ny såkalt «feature phone», en telefon rettet mot brukere i «nye markeder» hvor pris er viktig. Telefonen blir antagelig ikke tilgjengelig i Norge, men i «utvalgte markeder» til en pris på 35 dollar. 

Nokia 4.2. <i>Foto:  Nokia</i>
Nokia 4.2. Foto:  Nokia

Så ble det også lansert en storesøster til Nokia 1 – kalt Nokia 1 Plus. Mens den vanlige Nokia 1-modellen har en skjerm på 4,5 tommer, kommer Nokia 1 Plus med en skjerm på 5,45 tommer. Telefonen har også fått et litt større batteri (2500 mAh). 

I mellomklassen lanserte selskapet to nye modeller, Nokia 4.2 og Nokia 3.2. 4.2 er en helt ny modell fra selskapet, utstyrt med to kameraer på baksiden. Kameraet på fremsiden er felt inn i en liten «notch» på skjermen. Skjermen er for 5,71 tommer stor og har en oppløsning på 720 x 1520 punkter. Telefonen er basert på Qualcomm Snapdragon 439-plattformen. Nokia 3.2 er basert på Snapdragon 420, o gkommer med 6,26-tommers skjerm.

Nokia 1 Plus. <i>Foto:  Nokia</i>
Nokia 1 Plus. Foto:  Nokia

Nytt på både 3.2 og 4.2 er at telefonene har fått et nytt varsellys rundt av/på-knappen, i tillegg til at begge har fått en dedikert knapp som aktiverer Google Assistant.  

Nokia 4.2 kommer i april, mens Nokia 3.2 kommer i mai. Det er uklart om de kommer til Norge, og foreløpig er det kun amerikanske priser. 4.2 koster 169 eller 199 dollar, avhengig av versjon, mens 3.2 vil koste 139 dollar. Nokia 1 Plus kommer i midten av mars og vil koste 99 dollar. 

Les flere saker om MWC 2019 på vår samleside

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.