BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fem klare kriterier for «nettskyen»

Det er mye tåkeprat rundt «cloud computing». Her er et praktisk forslag til en definisjon.

30. juni 2009 - 10:03

Analyseselskapet Gartner, som nettopp har holdt en stor samling om «SOA and Application Development and Integration» (tjenesteorientert arkitektur og utvikling og integrasjon av applikasjoner), har revidert sin definisjon av «cloud computing» – datatjenester fra nettskyen – som ble fremmet i 2008.

Den nye definisjonen uttrykkes gjennom fem kriterier. Den gir et praktisk utgangspunkt for en kunde å vurdere hva en gitt tjeneste fra nettskyen faktisk duger til og hva den har av bruksverdi. Definisjonen gir også leverandører et grunnlag til å vurdere om deres tjenester virkelig holder mål.

Den ekte nettskyen, i følge Gartner, er tjenestebasert, skalerbar og elastisk, bygger på ressursdeling, måler bruken av tjenestene, og utnytter typiske internetteknologier.

Definisjonen konkretiseres slik:

Tjenestebasert
Nettskyen skal levere tjenester gjennom grensesnitt som skjuler overfor kunden alle detaljer rundt måten de er implementert på. Grensesnittet skal videre sikre at responsen til brukeren går automatisk. Leverandøren skal tilrettelegge tjenestene utelukkende med tanke på en kundegruppes spesifikke behov. Å tilrettelegge tjenesten ut fra hvordan teknologien fungerer strider med definisjonen. Tjenestens egenskaper skal uttrykkes i form av tjenestenivåer, tilgjengelighet, responstider, ytelse kontra pris, og klare og forhåndsdefinerte operative prosesser. Det tjenesten gjør er viktigere enn hvordan man bruker teknologien til å implementere den.

Skalerbar og elastisk
Nettskytjenester skal automatisk skaleres opp eller ned i tråd med det kunden ber om. Kunden skal kunne legge til eller fjerne ressurser i tråd med behovet, og responsen, uansett om den tar sekunder eller timer, skal være automatisk. Den økonomiske modellen for tjenesten skal gjenspeile hvordan den brukes.

Delte ressurser
Delte ressurser er selve grunnlaget for nettjenester: Mens kundens interesse er å få det man trenger når man trenger det, er leverandøren opptatt av å utnytte ressursen med maksimal effektivitet. Det krever en hensiktsmessig tilrettelegging av den underliggende infrastrukturen, systemplattformen og mellomvaren.

Måler bruken
Leverandøren må ha på plass ordninger for å måle hvordan tjenester faktisk brukes, og legge dem til grunn for ulike betalingsmodeller. Det grunnleggende er at kunden faktureres etter bruk, ikke etter hvor mye utstyret koster.

Internetteknologi
Nettskytjenester leveres i form av typiske internettentiteter som nettadresser, hypertekstprotokollen, internettprotokollen, webapplikasjoner og så videre.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.