BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fem nye satellitter i bane

Fem nye satellitter fra Iridium ble skutt opp sent fredag kveld fra Vandenberg Air Force Base i California. Satellittene ble satt i bane av en Boeing Delta II-rakett.

Liv Torild Mytting
28. sep. 1997 - 20:16

Iridium er et nettverk av satellitter i lav bane over jorda som vil tilby trådløs kommunikasjon over mesteparten av verden når alle de 66 planlagte

satellittene er satt i bane. De første fem satellittene i nettverket ble skutt opp i mai. Med fredagens vellykkede oppskyting, er 34 satellitter på plass.

Hver Iridium-satellitt veier 1,516 pounds, eller i underkant av 700 kg, og har en forventet levetid på mellom fem og åtte år.

16 eiere av Iridium-konsortiet, med Motorola i spissen, har investert til sammen fem milliarder dollar i det kommende globale satellittelefonsystemet.

Iridium arbeider nå med samtrafikkavtaler med eksisterende mobiltelefonoperatører verden over. I Norge var Iridums europeiske sjef, Thomas Löventhal, nylig på besøk for å forhandle frem avtaler med NetCom og Telenor Mobil.

Slike avtaler med teleoperatørene sikrer at de kommende satellittelefonene vil kunne brukes som en vanlig GSM-telefon eller andre systemer som CDMA eller AMPS, uansett hvor i verden den måtte befinne seg. Også personsøkere vil omfattes av systemet.

Satellittelefonene vil komme til å koste omkring 3000 dollar når nettet etter planen står klart i september neste år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.