Femdobler prosessorhastighetene

Nå vil du snart få gigahertz-prosessor selv i mobiltelefonen og klokken.

Nå vil du snart få gigahertz-prosessor selv i mobiltelefonen og klokken.

Brikkeprodusenten Intel forteller i en pressemelding at selskapet har produsert det "manglende elementet" for mikroprosessorer med hastighet over 10 GHz.

Den nye oppfinnelsen er et mønsterark som gir en ny generasjon produksjonsteknikk muligheten til å produsere brikker som er over fem ganger raskere enn dagens brikker.

Teknologien går ut på å gjøre innmaten i databrikker til 1/10-del av dagens brikker, noe som gir flere fordeler. Med mindre innmat vil det være plass til flere komponenter, og prosessorkraften vil dermed øke drastisk. Mindre komponenter gir også mindre varmeproduksjon, og dette gjør at de kan kjøres på høyere hastigheter uten å gå varme. Sist men ikke minst vil de mindre komponentene også gjøre veien mellom komponentene, og tiden det tar å gå igjennom en komponent, mindre, og dette vil gi høyere hastigheter internt. Sluttresultatet blir databrikker, og spesielt mikroprosessorer, som overskrider 10 GHz.

Med den nye teknologien, som fremdeles er i startgropen, har Intel også åpnet for nye muligheter. Mens denne lager komponenter som er så små som 50 nanometer, er neste målet er produsere teknikker for å kunne minske dette til 30 nanometer, noe som igjen vil medføre enorme ytelsesforbedringer.

Flere bedrifter er med på samarbeidet, og den planlegges brukt i alt fra mobiltelefoner og lommespill til superdatamaskiner.

Til toppen