JUSS OG SAMFUNN

Fengsel for aksjereklame på nett

En amerikansk utgiver av et Internett-nyhetsbrev, er dømt til 12 måneders fengsel etter at han har tilstått å ha tatt betalt for å manipulere aksjekurser.

Eirik Flaa
16. sep. 1997 - 11:23

For første gang i historien er redaktøren for et Internett-nyhetsbrev dømt for å bevisst ha manipulert aksjekurser. Redaktøren er dømt til 12 måneder i fengsel og en bot på 20.000 dollar etter at det ble avslørt at han hadde tatt imot 250.000 aksjer fra den tidligere styreformannen i selskapet Systems of Excellence for å promotere aksjene i sitt nyhetsbrev. I utgangspunktet er det ikke noe galt i å ta seg betalt for å promotere aksjer, men ifølge amerikansk lov må dette ettertrykkelig være gjengitt i artikkelen.

Den amerikanske redaktøren hadde også ordnet det slik at han ervervet aksjene gjennom en bank på Bahamas. Med dette unngikk han å betale inntektsskatt på totalt 525.802 dollar, hvilket tydelig heller ikke har falt i god jord hos det amerikanske rettsvesenet.

Redaktørens medsammensvorne, den tidligere styreformannen i Systems of Excellence, soner allerede en dom på 46 måneder for brudd på verdipapirloven og hvitvasking av penger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.