BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ferdig løsning for skyleverandører

EMCs «Project Nile» er også en ny distribusjonsmodell.

Project Nile byr på «elastisk skylagring for din private sky eller nettjeneste». Løsninger skal selges direkte fra EMCs nettsted.
Project Nile byr på «elastisk skylagring for din private sky eller nettjeneste». Løsninger skal selges direkte fra EMCs nettsted. Bilde: incamerastock / Alamy/All Over Press
18. sep. 2013 - 10:38

På en tilstelning i Milano tidligere denne måneden viste EMC noe uventet: Et kommende produkt beregnet på dem som vil levere innen lagringstjenester i nettskyen. «Project Nile» skal gjøre det mulig for de mindre å konkurrere med gigantene på pris, med samme eller bedre styring, sikkerhet, smidighet, skalerbarhet og brukervennlighet. Det kommende produktet vil også appellere til store miljøer som ønsker å organisere interne lagringstjenester etter nettskymodellen.

Jørn Malsten i EMC Norge beskriver Project Nile som en kombinasjon av de nye lagringssystemene i VNX-familien, og den nå leveringsklare plattformen for programvaredefinert lagring, ViPR.

    Les også:

De nye VNX-enhetene har fått oppgradert tiering og blokkdeduplisering, mer avansert håndtering av flashdisker – også til cache – og mulighet for langt større lagringskapasitet i forhold til gulvareal. ViPR gjør det mulig å forvalte lagringen som virtuell ressurs og håndheve sentralisert sikkerhet.

I Project Nile skal altså disse kombineres i en løsning for kjapt å komme i gang med tilbud om selvbetjent lagring av blokk, fil eller objekt etter nettskymodellen, med minimale driftskostnader.

Det dreier seg ikke bare om ny teknologi, men også om en ny distribusjonsmodell.

En av EMCs «executive vice presidents», Jeremy Burton, beskriver dette i EMCs offisielle blog Reflections:

– Vi skal gjøre [disse systemene] like enkle å kjøpe og ta i bruk som tjenester i den offentlige nettskyen.

Burton beskriver den nye distribusjonsmodellen slik:

– Gå på nett, bestill det du trenger, kjøp det, og bruk det i ditt datasenter. For å gjøre ting enkelt for våre kunder, vil vi forenkle og strømlinjeforme konfigureringsprosessen. Vår visjon er at du skal kunne gå til emc.com som på enhver nettbutikk og optimalisere systemene dine for fil-, blokk- eller objektlagring, skalert til petabyte hvis det er der behovet ditt er.

EMC skal altså gjøre det billigere for bedrifter å kjøpe deres lagringsløsninger enn å kjøpe lagringstjenester fra nettskyen. Burton antyder i sin argumentasjon at EMC allerede er billigere:

– Webskala nettskyleverandører kan koste langt mer enn antatt. Selv kunder som tyr til dem i dag vil erkjenne at offentlige nettskyløsninger ikke er rimeligere på lang sikt.

Derfor er den nye distribusjonsmodellen påkrevet:

EMC må angripe meganettskyleverandørene der de har sin virkelig store fordel: enkel og kjepp utrulling av mer lagring.

Burton har ellers en interessant observasjon av veksten innen bedrifters lagringsbehov, gjenspeilt i EMCs salg de siste tiårene.

Han konstaterer at fra EMC ble etablert i 1979, tok det 25 år før selskapet hadde levert en samlet lagringskapasitet på én exabyte. Milepælen ble passert i 2004. Så skjøt etterspørselen fart, og 2010 ble det første hele året med en samlet leveranse på én exabyte. Tidligere i år noterte EMC sin første måned med en samlet kapasitetsleveranse på én exabyte.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.