UTVIKLING

Fersk smultringkoker fra Google

Dette er nytt i utviklerpakken til Android 1.6.

16. sep. 2009 - 09:53

Googles utviklerverktøy (Software Development Kit, SDK) er klar i ny versjon. I god tradisjon er også denne oppkalt etter bakverk.

Versjon 1.6 av SDK-en til mobiloperativsystemet Android med kodenavn «Donut» kan nå lastes ned. Denne pakken avløser versjonen kalt «Cupcake» som ble sluppet rett før sommeren.

Blant nye ingredienser denne gangen er støtte for flere skjermoppløsninger. Android takler nå opptil 800x480 piksler.

Et nytt programmerings­grensesnitt (API) for tekst-til-tale funksjonalitet er lagt inn. SDK 1.6 skal dessuten støtte en nyere versjon av nettbutikken Android Market.

Enklere å søke
Rammeverket for søk er også nytt. Tredjeparts programmer får nå anledning til å gjøre innhold tilgjengelig gjennom det universelle søket.

Det er også gjort visse forbedringer ved brukergrensesnittet for integrert videoopptak og brukeropplevelsen knyttet til bildegallerier.

Android har nå fått støtte for CDMA-mobiler i tillegg til GSM. CDMA er kanskje ikke så relevant for oss nordmenn, men fortsatt en utstrakt mobilteknologi i for eksempel USA. Ved å støtte denne teknologien blir Android nå tilgjengelig på flere håndsett og spiselig for flere teleoperatører enn tidligere.

Ingen multitouch
Det var visse forventninger om at denne versjonen ville støtte såkalt multitouch, altså muligheten for å benytte flere fingre på skjermen samtidig, men dette kom ikke med i denne omgang.

Utviklere kan fritt laste ned den nye SDK-en fra denne siden. Ifølge Google vil de første mobiltelefonene med Android 1.6 legges ut for salg rundt oktober.

En mer detaljert oversikt over nyhetene i den nye utviklerpakken er lagt ut på denne siden.

Android-prosjektet har også lagt ut følgende video på Youtube som belyser noen av nyhetene i «Donut»:

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.