Ferske tall avslører enorm gevinst på Office og Windows

Synes du Microsoft-programvare er dyrt? Da er regnskapstallene fra de forskjellige divisjonene i Microsoft spennende lesning.

En rutinemessig rapport til SEC, det amerikanske kredittilsynet, avslører hvordan omsetningen og fortjenesten hos de forskjellige divisjonene hos Microsoft fordeler seg.

Etter en konsolidering har Microsoft nå seks divisjoner. PC-baserte Windows og kontorpakken Office er selskapets mest etablerte produkter, men det er på server-siden Microsoft arbeider hardest for å vokse (se tabellen under).

Rapporten viser at til tross for Microsofts innsats på å spise seg inn i det tyngre server-markedet, er selskapet fremdeles et overveiende PC-programvareselskap, skriver Cnet.

I kvartalet som ble avsluttet 30. september, sto Windows for PC (Client-divisjonen) og Information Worker (Office-divisjonen) for 68 prosent av omsetningen (39,2 milliarder kroner) og samtidig hele 89 prosent av overskuddet. Denne marginen stiger - i samme kvartal i fjor var den på 82 prosent.

Tapene i selskapets divisjoner ble samlet på 830 millioner dollar, men resultatet endte på over 4 milliarder dollar. Underskuddene i enkelte Microsoft-divisjoner har litt andre forklaringer enn i mange andre selskaper. For med over 40 milliarder dollar i banken, kan Microsoft investere tungt i utviklingskostnader, subsidieringer av Xbox-maskiner og annet som skal sikre selskapet fremtidige inntekter.

Tallene fra Windows- og Office-divisjonene viser hva du kan tjene på etablerte og dominerende produkter. Regner man snittall, dokumenterer rapporten at hvis din bedrift betaler 2000 kroner for Windows XP, sitter Microsoft igjen med hele 1700 kroner.

Microsoft bruker altså i snitt bare 300 kroner på den fysiske pakken, support og videreutvikling. Betaler du 5000 kroner for Office XP, sitter Microsoft igjen med 3900 kroner.

I tillegg til Windows for PC og Office, er det bare server-divisjonen i Microsoft som tjener penger. Men her har ikke Microsoft en dominerende posisjon og marginen er "bare" på 34 prosent.

Ellers er det interessant at selv Microsofts Internett-divisjon, med dominernede tjenester som MSN og Hotmail, taper 97 millioner dollar - det vil si én dollar for hver femte dollar divisjonen omsetter for.

Divisjon Omsetning (i dollar) Resultat (i dollar)
Client (Windows for PC og "embedded" 2,89 milliarder 2,48 milliarder
Information Worker (Office, Frontpage og annet) 2,39 milliarder 1,88 milliarder
Server plattform (Windows server, konsulent og utviklerverktøy) 1,52 milliarder 519 millioner
MSN (div Internett-tjenester) 531 millioner - 97 millioner
Business Solution (Great Plains, Navision og andre døtre) 107 millioner -68 millioner
Home & Entertainment 505 millioner -177 millioner
CE/Mobility 17 millioner -33 millioner
Totalt 7,74 milliarder 4,05 milliarder
Til toppen