IT-bransjen preges av lønninger godt over gjennomsnittet for landet - også justert for utdanning.
IT-bransjen preges av lønninger godt over gjennomsnittet for landet - også justert for utdanning. (Foto: Nesvold, Jon Olav/NTB Scanpix)
EKSTRA

Lønn IT 2017

Ferske tall: Så mye tjener norske IT-ansatte

Se hvilke IT-yrker som hadde høyest lønn i 2017.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 199,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Det er mye å juble for i norsk IT-bransje om dagen - i alle fall når det kommer til lønn.

I Norge ligger nemlig IT-arbeiderne godt over snittet i landet. Også de med samme utdanningsnivå. Ifølge ferske tall fra SSB økte IT-lønningene i fjor mer enn lønnen til den øvrige befolkningen. I tillegg har lønnsforskjellen mellom kvinner og menn blitt mindre.

Sjekk ut tallene i grafene under.

Viktig om tallene

Etter oppfordring fra leserne har vi byttet statistikkmål fra gjennomsnitt til median. På den måten rensker vi ut effekten fra de ekstremt høye- og lave lønningene, og gir et mer realistisk bilde på hva en vanlig lønnstaker kan forvente.

Dessverre får vi ikke sett lønninger sortert etter antall års ansiennitet. Det vi vet er at den gjennomsnittlige lønnsutviklingen følger en logaritmisk kurve som øker bratt de første ni-ti årene man er i arbeid, for så å flate ut.

SSB gir heller ikke statistikk for IT-ansattes startlønn. Men vi vet at IT-lønninger ligger nært ingeniørlønningene.

Ifølge fagforeningen NITO starter en ingeniør med bachelorgrad på 464 879 kroner i årslønn. Dette er nok ikke langt fra det en IT-ansatt kan forvente.

En annen viktig faktor som ikke er tatt med er hvor i Norge man befinner seg. Lønningene er markant høyere i byene - en utvikler i Oslo kan forvente flere hundre tusen mer enn en utvikler i Alta.

Kommentarer (10)

Kommentarer (10)
Til toppen