Fest for alle friprogere: Wine 1.0 er klar

Etter 15 års utvikling er det nå trygt og gratis å kjøre Windows-programmer under Linux.

Fest for alle friprogere: Wine 1.0 er klar

Etter 15 års utvikling er det nå trygt og gratis å kjøre Windows-programmer under Linux.

For 15 år siden ble det startet et prosjekt, Wine, for å gjøre det mulig å kjøre Windows-programmer under det frie operativsystemet Linux.

I går kunngjorde prosjektet at den første stabile utgaven, Wine 1.0, nå er klar.

Poenget med Wine er at det er et kompatibilitetslag for å kjøre Windows-programmer. Man slipper med andre ord Windows-lisens, slik man trenger hvis man kjører Windows i en egen virtuell maskin. Wine virker på Linux, FreeBSD, Mac OS X og Solaris, og spres under lisensen GNU GPL 2.1. I stedet for å belaste maskinen med et helt operativsystem, nøyer man seg med en Windows API som er fullstendig fri for Microsoft-utviklet kode.

Wine-prosjektet omfatter også en utviklerpakke for å porte Windows kildekode til Unix, og en installator.

Det understrekes at selv om Wine 1.0 er stabil, er ikke kompatibiliteten perfekt. En liste over Windows-applikasjoner som fungerer utmerket under Wine er gitt i en egen database. Av populære Microsoft-programmer i databasen finnes blant annet Office – inkludert e-postklienten Outlook – SQL Server Client Utilities og Microsoft Virtual Server.

De mest alvorlige problemene skal være knyttet til .Net-rammeverket og til Microsofts stadig nye påfunn innen kopivern.

I 1999 var Wine en periode en del av et prosjekt i det kanadiske programvarehuset Corel, for å lage en Linux desktop som uten videre også kunne kjøre alle Windows-applikasjoner. Det gjenstår å se om denne ideen plukkes opp av Novell, Ubuntu, Red Hat Fedora eller andre, slik at vanlige brukere kan tilbys en Linux-klient som uten videre kan kjøre vanlige Windows-programmer.

Kildekoden til Wine 1.0 er klar umiddelbart. Kompilerte pakker klare til installasjon kommer etter hvert.

    Les også:

Til toppen