RESULTATERFINANS

Fiasko-børs i Spania

Spanias svar på Neuer Markt, Nuevo Mercado, sliter med å tiltrekke seg selskaper pågrunn av nedgangen innen IT-aksjer.

Nuevo Mercado ble lansert med brask og bram i april i år. Et halvt år etter er det fortsatt bare 10 selskaper som er notert på indeksen.

Nuevo Mercado skal tiltrekke seg teknologiselskaper, særlig latinske selskaper. Nuevo Mercado er en forlengelse av børsen i Madrid, IBEX, og alle de opprinnelige ti selskapene var også notert på IBEX og inngikk i IT-indeksen. Da de lanserte Nuevo Mercado, var det ventet at flere profilerte selskaper skulle inkluderes innen kort tid, blant annet Ya.com, Jazztel, Lanetro.com, Meta4 og ONO.

Slik gikk det ikke.

Ya.com ble kjøpt opp av T-Online i månedsskiftet august/september og det ene selskapet etter det andre har etter hvert falt fra. Hovedårsaken til dette er den svake utviklingen blant IT-selskapene i løpet av sommeren, og det har toppet seg de siste ukene etter at Nasdaq stupte. Et halvt år etter lanseringen har det fortsatt ikke vært noen IPO (spredningssalg med påfølgende notering).

Først ute til å kansellere notering var programvareselskapet Meta4 som i sommer i siste minutt stoppet IPO'en.

Det siste selskapet som stoppet IPO var telekommunikasjonsselskapet ONO. Konkurrenten til Telefonica skulle noteres i går, men i tolvte time bestemte selskapet seg for å utsette noteringen. Selskapet var i midten av en annonsekampanje rettet mot retail-investorer, og emisjonen ble overtegnet 6.5 ganger. Emisjonen skulle bringe inn 390 millioner euro. I stedet velger selskapet å hente inn penger rettet mot institusjonelle investorer.

ONO skyldte på den "ekstreme volatiliteten" på aksjemarkedet som årsak til å utsette noteringen.

Nå rettes håpet mot at Jazztel, som allerede er notert på Nasdaq, skal noteres på Nuevo Mercado i løpet av året. Ifølge Baja.com kan også Telefonica skille ut datterselskapet Telefonica Moviles og notere det på Nuevo Mercado.

Da Nuevo Marcado ble lansert i april var indeksen på 10 000 poeng, mens den i dag er notert til litt over 5 000 poeng.

Terra Networks er det mest kjente selskapet som er notert på Nuevo Mercado.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.