BREDBÅND

Fiber i tretoppene

Gårdbruker Per A. Kjærnes rømmer til tretopphytta si når TV2 gjør opptak til «Hver gang vi møtes» på gården hans.

Hit til hytta i tretoppene har eieren av «Hver gang vi møtes»-gården fått lagt inn fiberbasert bredbånd.
Hit til hytta i tretoppene har eieren av «Hver gang vi møtes»-gården fått lagt inn fiberbasert bredbånd.
Håvard FossenHåvard FossenJournalist
20. apr. 2020 - 06:53

Langt inne i de dype Østfold-skogene ligger det som trolig er landets eneste tretopphytte med egen fiber, skriver Viken fiber i en pressemelding.

– De sa det var umulig, men vi greide det likevel, smiler gårdeier Per A. Kjærnes og forretningsutvikler Bernt Otto Follestad i Viken Fiber.

39 kilometer grøft på dugnad

Hytta ligger ni meter over bakken og har vært i media mer enn de fleste andre hytter. Follestad og Kjærnes gir mye av æren til «bygdegeneral» Roar Løken som fikk med seg alle de 110 svært så spredte husstandene i Vassbygda i Våler kommune til å bli med på en kjempedugnad for å få fiber til bygda, en bygd som ligger et godt stykke fra nærmeste hovedfartsåre. Mer enn 39 kilometer grøft ble gravd på dugnad, og nå har de fått en «motorvei» med lyn­rask fiber inn til området. 

Konserndirektør for Tele i Lyse, Toril Nag, sier det ikke er noen motsetning mellom å benytte radio som aksessform for å gi bredbånd til husstander, selv om målet er å få fram fiber.
Les også

– Målet er fiber til alle i Lyseland

– Med dette har «bygdefiber» fått en ny dimensjon, sier Follestad. Han er svært imponert over hva bygdefolket har fått til.

Dugnadsinnsats

– Før dette skjedde var det svært varierende nettdekning og til dels ustabile forhold her i området. Lenge har det vært nærmest et folkekrav om å få fiber til bygda. Så langt vekk fra «allfarvei», og med veldig spredt bebyggelse, ble dette lenge ansett som umulig å få til. Men takket være den enorme dugnadsinnsatsen og et godt og veldig konstruktivt samarbeid med Viken Fiber, så løste det seg, sier Per A. Kjærnes.

Her på låven på Vestre Kjærnes gård spilles «Hver gang vi møtes» inn hvert eneste år. Her er det Per A. Kjærnes (t.h.) og Bernt Otto Follestad i Viken Fiber som møtes. (Klikk for større bilde.).
Her på låven på Vestre Kjærnes gård spilles «Hver gang vi møtes» inn hvert eneste år. Her er det Per A. Kjærnes (t.h.) og Bernt Otto Follestad i Viken Fiber som møtes. (Klikk for større bilde.).

Per og kona Berit driver Vestre Kjærnes Gård, som ligger idyllisk til ved Vansjø. Gården er en slektsgård med historie tilbake til 1500-tallet. Her holdes det ulike kurs, konferanser og arrangementer, og så er gården kjent som innspillingssted for TV2-sendte «Hver gang vi møtes», som har benyttet gården i ni sesonger med sendinger i beste sendetid på lørdager. Da er en stab på over 70 i sving, og med fiberfart kan de sende stadig større datamengder og filer fra den store TV-produksjonen.

Viken Fiber har hovedkontor i Drammen, og Lyse er største eier (65 prosent).

Fungerende direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, John-Eivind Velure, gir mer av statens bredbåndsstøtte til fylker med mye spredt bebyggelse.
Les også

Mest bredbåndsstøtte til Viken og Innlandet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.