Fiber-skatten er trolig skrinlagt

Skatten på nedgravde kabler i Oslo er politisk død - og dermed får Bjørvika-området endelig fiber.

Fiber-skatten er trolig skrinlagt

Skatten på nedgravde kabler i Oslo er politisk død - og dermed får Bjørvika-området endelig fiber.

Onsdag kveld kom det endelig til avstemning i finanskomiteen i Oslo bystyre over et forslag som Venstres Ola Elvestuen fremmet i april i fjor om å fjerne byens spesielle «bredbåndsskatt».

    Les også:

Utbyggingen av bredbånd i Oslo har lenge vært hemmet av at kommunen, som grunneier, har krevd at utbyggerne på betale en egen avgift per meter kabel som ligger i kommunal grunn.

Avgiften har vakt sterk strid, fordi den oppfattes som en helt særegen skatt på bredbånd, og fører til at bredbånd blir dyrere i Oslo enn i andre norske byer.

Elvestuens forslag ble møtt av et motforslag om å fastsette avgiften til 10 kroner per meter kabel, men det ble ikke fattet noe vedtak.

Det førte til at flere store utbyggingsprosjekter knyttet til infrastruktur, blant annet i prestisjeområdet Bjørvika, ble utsatt.

Bransjeorganisasjonen IKT-Norge oppfattet saken som prinsipielt viktig, og fryktet at andre kommuner ville la seg friste av Oslos eksempel og kreve en tilsvarende avgift.

I går kveld satte finanskomiteen i Oslo bystyre etter mange forsinkelser sitt punktum for sin behandling, ved å vedta følgende forslag. Det skal mye til for at den endelige avstemningen i bystyret skulle gi et annet utfall:

  1. Det kreves ikke inn årlig leie («bredbåndsskatt») for IKT-utbygginger på kommunal grunn i Oslo.
  2. Byrådet bes utarbeide en ny IKT-strategi for Oslo, herunder behovet for utvikling av en høyhastighets IKT-infrastruktur og kostnadseffektiv tilgang til fremføringsveier for tele- og bredbåndsnett.

De som stemte for var Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet. Arbeiderpartiet og SV stemte mot.

Bransjeorganisasjonen IKT-Norge sier seg svært fornøyd med vedtaket.

– Dette vedtaket skaper endelig trygghet for bredbåndsutbyggingen i Oslo og vil sikre ny og moderne infrastruktur i Bjørvika, sier Hallstein Bjercke, direktør for myndighetskontakt i IKT-Norge. – Nå kan man endelig sette spaden i jorda i Bjørvika og starte å legge høyhastighets fiberkabler. Bredbånd er en samfunnsnyttig infrastruktur og vi er glad for at politikerne i Oslo nå har forstått at dette er noe man skal legge til rette for og ikke legge hindre i veien for.

Til toppen