Fiber til Akershus fylkeskommune

Leier seg «ubegrenset tilgang til båndbredde» av Broadnet.

Fiber til Akershus fylkeskommune
Bilde: Broadnet

Akershus får i disse dager levert en fiberbasert WAN-løsning, som knytter sammen alle videregående skoler og tannklinikker i fylkeskommunen.

Nærmere 70 lokasjoner knyttes inn mot et sentralt nett med hovednoden i Galleri Oslo. Med full redunans dreier det seg om anslagsvis 3500 kilometer med fiber.

– Dette gjør at skolene får 400 Mbit-linjer og mulighet til å oppgradere ytterligere med ny infrastruktur, forklarer salgssjef Knut Abrahamsen i Broadnet, som sikret seg kontrakten rett før jul.

Dette er et isolert såkalt IP VPN-nettverk de leier, og som kjører på leverandørens infrastruktur.

Videre opplyser han at de legger en 10 gigabit forbindelse mot internett inn i dette nettverket, som også får tilhørende sikkerhetstjenester og brannmur de skal drifte for kunden.

Knut Abrahamsen er salgssjef for storkunder i Broadnet.
Knut Abrahamsen er salgssjef for storkunder i Broadnet.

– Dette vil gi AFK en nesten ubegrenset tilgang til båndbredde, og gjøre de i stand til å utnytte de muligheter som finnes ved å sentralisere tjenester og applikasjoner, benytte cloud og/eller kunne implementere nye tjenester med høyt båndbreddekrav, sier Abrahamsen.

Arbeidet startet i midten av februar og hele nettet skal stå klart til bruk neste måned. Verdien på leveransen er på cirka 15 millioner kroner.

Leveransen er å regne som en generell oppgradering av infrastrukturen, ikke ulikt de fylkeskommuner flest har, ifølge prosjektleder Bjørn Venn i Akershus.

– 10 gigabits-linje er kanskje i overkant av det mange andre fylkeskommuner har, og det er også det meste du kan kjøpe med mindre du har en vanvittig feit lommebok, sier Venn til digi.no.

For elevene betyr oppgraderingen at det blir mer hensiktsmessig å ta i bruk skytjenester og videokonferanse og andre tjenester med høye krav til båndbredde. Her kan Venn røpe at de har begynt å se på Telenors relativt nye videokonferanseløsning Appear.in, som kan kjøres rett i nettleseren, en tjeneste han ble nysgjerrig på etter å ha lest om her på digi.no.