Isbrytere må til hvis man skal legge fiberkabel i sjøen i Arktis. Store deler av kabelen må legges om sommeren, men noen steder er det is hele året. (Illustrasjonsfoto) (Bilde: Lechtikuva/Scan-Foto)
EKSTRA

Arctic Connect – fiberkabel fra Kirkenes

Fiberkabel fra Kirkenes skal forbinde Asia med Europa

Nå planlegges det enda en fiberkabelutbygging som kan sørge for at Norge blir attraktivt for de største IT-gigantene i verden. De trenger nemlig sårt å utvide datahallkapasiteten, og behovet bare øker og øker. 

Planene har det finske samferdselsdepartementet stått i spissen for, med tidligere statsminister Paavo Lipponen som en av de største pådriverene.

Norge skal i møter om kabelen

– For å få prosjektet til å ta av må det internasjonalt samarbeid til, i hvert fall mellom Russland, Kina, Japan, Norge og relevante EU-land, skriver forfatterne av Arctic Connect-rapporten.

Den politiske viljen er der. Denne uken skulle egentlig en rekke nordiske toppolitikere møtes for å diskutere den 10 500 kilometer lange undersjøiske fiberkabelen.

Møtet ble utsatt, men ifølge statssekretær Reynir Jóhannesson i Samferdselsdepartementet kommer norske myndigheter til å stille med en representant når de nordiske samfunnstoppene møtes i mars i den finske hovedstaden.

Bli Ekstra-medlem og få tilgang til flere artikler hver uke

TU Total

Inkluderer TU Ekstra, Tek Ekstra og Digi Ekstra
20% rabatt på konferanser
Første måned gratis *
Månedlig
199,-
Årlig
1690,-
Prøv gratis

Digi Ekstra

Få fem eksklusive artikler hver uke.
Første måned gratis *
Månedlig
129,-
Årlig
1099,-
Prøv gratis
* Gjelder for månedlig medlemskap
** Gjelder for årlig medlemskap
Vilkår og bruksbetingelser
30 - 50% rabatt for NITO- og Tekna-medlemmer

Ønsker du en pakkepris for alle ansatte? Ta kontakt

Allerede medlem?

Til toppen