Isbrytere må til hvis man skal legge fiberkabel i sjøen i Arktis. Store deler av kabelen må legges om sommeren, men noen steder er det is hele året. (Illustrasjonsfoto) (Bilde: Lechtikuva/Scan-Foto)
EKSTRA

Arctic Connect – fiberkabel fra Kirkenes

Fiberkabel fra Kirkenes skal forbinde Asia med Europa

Nå planlegges det enda en fiberkabelutbygging som kan sørge for at Norge blir attraktivt for de største IT-gigantene i verden. De trenger nemlig sårt å utvide datahallkapasiteten, og behovet bare øker og øker. 

Planene har det finske samferdselsdepartementet stått i spissen for, med tidligere statsminister Paavo Lipponen som en av de største pådriverene.

Norge skal i møter om kabelen

– For å få prosjektet til å ta av må det internasjonalt samarbeid til, i hvert fall mellom Russland, Kina, Japan, Norge og relevante EU-land, skriver forfatterne av Arctic Connect-rapporten.

Den politiske viljen er der. Denne uken skulle egentlig en rekke nordiske toppolitikere møtes for å diskutere den 10 500 kilometer lange undersjøiske fiberkabelen.

Møtet ble utsatt, men ifølge statssekretær Reynir Jóhannesson i Samferdselsdepartementet kommer norske myndigheter til å stille med en representant når de nordiske samfunnstoppene møtes i mars i den finske hovedstaden.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

Som Ekstra-medlem får du lese unike artikler på Tu.no og Digi.no hver uke.

Eksklusive artikler | Fordypning og innsikt | Rabatt på konferanser

månedlig

Kr 199
Kr 50 per uke
Prøv gratis
Første måned gratis
Én måned gratis
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal. Ved årlig periodisering tilbys også bedriftsfaktura.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Til toppen