Fiberkabler Europa for 1.4 mrd

Under CeBit-messen i Hannover i mars i år offentliggjorde WorldCom Inc sine planer om å legge et pan-europeisk nettverk av fiberoptiske kabler. Torsdag ble det kjent at Alcatel vil stå for en betydelig del av utbyggingen, som er kostnadsberegnet til omlag 1,4 milliarder kroner.

Amerikanskeide WorldCom, som er det fjerde største televerket i USA innen internasjonal telefoni, fikk i vinter konsesjon til utbygging av nasjonale og internasjonel telenett i Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Sverige. Som alle andre, arbeider selskapet mot "deadline '98", datoen EU-kommisjonen har bestemt at all telekommunikasjon skal være avmonopolisert i Europa.

Det nye nettverket skal binde sammen selskapets eksisterende nettverk i europeiske byer.

Fase én knytter sammen London, Amsterdam, Frankfurt, Brussel og Paris.

Nettet vil baseres på samme SDH-teknologi WorldCom har benyttet i sine MAN (metropolitan area network). Nettet gir ti eller flere gigabit dataoverføring per par.

- Deler av det nye nettverket skal være operativt allerede før årsskiftet. Resten vil følge meget raskt, sier markedsansvarlig Maria Calcinaghi i Alcatel Transmission Systems Division i Italia, i en pressemelding.

Det nye pan-europeiske nettverket vil omfatte et landbasert nettverk på kontinentet, samt et undersjøisk mellom Storbritannia og Nederland, og mellom Storbritannia og Frankrike. Det skal også knyttes til Gemini-systemet, som forbinder London og New York. Alcatel fikk i oktober i fjor en kontrakt på nette 2,4 milliarder kroner for utbygging av dette systemet.

WorldComs nye europeiske nettverk vil bestå av det samme utstyret som nå installeres i den 8.000 kilometer lange Sea-Me-We Freekabelen, som skal forbinde Europa og det fjerne Østen. Systemet består blant annet av høyhastighets fiberoptiske kabler, SDH, optiske forsterkere og D-WDM, alt levert fra Alcatel.

I Nederland tar WorldCom sikte på å bli en av de to største på forretningsmarkedet for teletjenester i løpet av to år. Det ble kjent etter at selskapet nylig ekspanderte ved å underby den tidligere monopolisten Koninklijke PTT.

Til toppen