BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fiendtlig bud kan bli vennlig fusjon

Etter Vodafones agressive oppkjøpsforsøk av Mannesmann er selskapene nå i vennlig dialog. Resultatet kan ende i verdens største telefusjon.

Frode Eriksen
3. feb. 2000 - 13:06

Vodafones siste bud er på 189 milliarder dollar og forhandlingene de siste dagene kan resultere i at Mannesmanns styre anbefaler aksjonærene å selge for denne eller en nærliggende pris, noe som vil skape Europas desidert største mobilselskap.

Begge selskapene bekrefter at det er tette samtaler om hvilken form samarbeidet mellom de to selskapene skal ta, og deadline er 7. februar eller førstkommende mandag, som er Vodafones frist for at Mannesmanns eiere skal gi en tilbakemelding på hvorvidt man godtar fusjonsforslaget eller ikke.

Mannesmann har lenge krevd en pris som tilsvarer 58 prosent av det nye selskapet, mens siste offisielle bud til Mannesmann-aksjonærene var 47,2 prosent av det nye selskapet. Nå skal Mannesmann ha redusert sitt krav til 52prosent i bytte for alle Mannesmannaksjene, mens Vodafone skal ha antydet muligheten for å gå opp til 49,9 prosent.

Begge selskapene understreker at selv om de forhandler ligger det ingen automatikk i at resultatet blir en fusjon, men de to selskapene er nærmere en enighet nå enn på lenge. Telesjef i Mannesmann, Lars Berg sier til Bloomberg at selskapene ennå ikke er enige om den fremtidige strategien, selv om partene er nær enighet om prisspørsmålet.

Mannesmanns satsing i Tyskland har kombinert tradisjonell telefoni med mobiltelefoni, foruten at selskapet også har sine tradisjonelle ingeniørvirksomheter innenfor selskapet. Noe Vodafone aller helst ser blir solgt. Vodafones hovedfokus er dessuten bare mobil og ikke fasttelefoni.

Et argument for at det er bedre å bli enige enn å gå i konfrontasjon, er Vodafones nye avtale med det franske mobilselskapet Vivendi tidligere i uken. Vivendi er identisk med selskapet mange trodde skulle bli Mannesmanns franske alliansepartner. Mannesmann har også satt i gang tiltak for å gjøre selskapet så dyrt som mulig. Selskapet har blant annet forsøkt å overta en del av AOL Europe, som i dag eies av AOL og tyske Bertelsmann.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.